obliczyć ile liczb których suma cyfr daje dokładnie 9?
magda: a)Ile jest liczb całkowitych między 1000 a 9999, których suma cyfr wynosi dokładnie 9?
Przykłady:1431, 5121, 9000, 4320.
b)Ile spośród liczb zliczanych w podpunktcie a) ma wszystkie cyfry różne od 0?
13 cze 21:13
Mila:
x
1+x
2+x
3+x
4=9 ⋀ x
1≥1
1)
Obliczamy ile rozwiązań w zbiorze całkowitych nieujemnych ma równanie :
x
1+x
2+x
3+x
4=8
2)
Obliczamy ile rozwiązań w zbiorze całkowitych nieujemnych ma równanie :
x
1+x
2+x
3+x
4=9 ⋀ x
i≥1⇔
x
1+x
2+x
3+x
4=5
13 cze 21:51
zuzia: odpowiedz to 36
28 kwi 18:18
zuzia: zart
28 kwi 18:19