Rozwiąż równanie rekurencyjne
mikser123: Rozwiąż równanie rekurencyjne
an = 5an−1 − 8an−2 + 4an−3 dla n>=3
a0=1, a1 = 1, a2 =3
Po rozpisaniu mam tak x3 − 5x2+8x−4 = 0
tylko potem nie wiem skąd się wzięło
(x−1)(x2−4x+4)=0
20 sie 10:49
Mariusz:
Nie lepiej skorzystać z funkcji tworzącej ?
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=3∞a
nx
n=∑
n=3∞5a
n−1x
n−∑
n=3∞8a
n−2x
n+
∑
n=3∞4a
n−3x
n
∑
n=3∞a
nx
n=5x∑
n=3∞a
n−1x
n−1−8x
2∑
n=3∞a
n−2x
n−2+
4x
3∑
n=3∞a
n−3x
n−3
∑
n=3∞a
nx
n=5x∑
n=2∞a
nx
n−8x
2∑
n=1∞a
nx
n+
4x
3∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
nx
n−1−x−3x
2=5x(∑
n=0∞a
nx
n−1−x)−8x
2(∑
n=0∞a
nx
n−1)+
4x
3∑
n=0∞a
nx
n
A(x)−1−x−3x
2=5x(A(x)−1−x)−8x
2(A(x)−1)+4x
3A(x)
A(x)−1−x−3x
2=5xA(x)−5x−5x
2−8x
2A(x)+8x
2+4x
3A(x)
A(x)−5xA(x)+8x
2A(x)−4x
3A(x)=1−4x+6x
2
(1−5x+8x
2−4x
3)A(x)=1−4x+6x
2
| | 1−4x+6x2 | |
A(x)= |
| |
| | 1−5x+8x2−4x3 | |
| | 1−4x+6x2 | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)(1−2x)2 | |
| | (1−2x)2+2x2 | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)(1−2x)2 | |
| | 1 | | 2x2 | |
A(x)= |
| + |
| |
| | 1−x | | (1−x)(1−2x)2 | |
(1−x)−(1−2x)=x
(1−x)
2−2(1−x)(1−2x)+(1−2x)
2=x
2
| | 1 | | (1−x)2−2(1−x)(1−2x)+(1−2x)2 | |
A(x)= |
| +2( |
| ) |
| | 1−x | | (1−x)(1−2x)2 | |
| | 1 | | 2−2x | | 4 | | 2 | |
A(x)= |
| + |
| − |
| + |
| |
| | 1−x | | (1−2x)2 | | 1−2x | | 1−x | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
A(x)= |
| + |
| − |
| |
| | 1−x | | (1−2x)2 | | 1−2x | |
| d | | d | | 1 | |
| ∑n=0∞2nxn= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−2x | |
| | −1 | |
∑n=0∞n2nxn−1= |
| (−2) |
| | (1−2x)2 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)2(n+1)xn= |
| |
| | (1−2x)2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞(n+1)2nxn= |
| |
| | (1−2x)2 | |
a
n=3+(n+1)2
n−3 2
n
a
n=3+(n−2)2
n
20 sie 12:02
mikser123: O chłopie trochę mi pokomplikowałeś tamto do góry było trudne a to co napisałeś to już nie na
mój poziom
ja tylko chciałem się dowiedzieć jak w pytaniu wyzej skąd wzięło się (x−1)...
bo reszte wiem jak dalej obliczyć tą metodą
20 sie 12:07
Pytający:
Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych:
121.
Pierwiastków wymiernych wielomianu x
3 − 5x
2+8x−4 należy szukać pośród liczb: ±1, ±2, ±4.
Wystarczy podstawiać po kolei, już dla x=1 mamy pierwiastek (1
3 − 5*1
2+8*1−4=0). Zatem
dzielimy ten wielomian przez (x−1), stąd otrzymana postać (x−1)(x
2−4x+4)=0.
Dzielenie wielomianów:
107.
20 sie 12:23
Mariusz:
Jak korzystamy z funkcji tworzącej to przynajmniej widać skąd się każdy krok bierze
20 sie 14:43
Mila:
x3 − 5x2+8x−4 = 0
W(1)=1−5+8−4=0⇔ W(x) dzieli się przez x−1
Schemat Hornera
1 −5 8 −4 x=1
1 −4 4 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 − 5x2+8x−4=(x−1)*(x2−4x+4)=(x−1)*(x−2)2
x=1, x=2 pierwiastek podwójny r. charakterystycznego
Postać rozwiązania:
an=A*1n+B*2n+C*n*2n
a0=1=A+B
a1=1=A+2B+2C
a2=3=A+4B+8C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
stąd:
A=3, B=−2, C=1
an=3−2*2n+n*2n
an=3+2n*(n−2)
==============
20 sie 18:05