rownanie trygonometryczne
5-latek: na egzaminie na AGH bylo do rozwiazania takie rownanko
Tutaj bedzie ze x≠0
We wskazowce jest napisane aby skorzystac dla lewej strony ze wzoru na sin3α
19 sie 20:01
19 sie 20:04
mat:
3t−4t
2=2t
| | 1 | | 1 | |
t=4t2 −−> t=0 lub t= |
| lub t=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 sie 20:05
mat: niiee
| | 1 | |
t(1−4t)=0 −−> t=0 lub t= |
| |
| | 4 | |
19 sie 20:06
Adamm: wzór na sin3x można łatwo wyprowadzić korzystając z tego że
i obliczając sin
3x
19 sie 20:07
Adamm: albo z tego że
(cosx+isinx)3=cos3x+isin3x
19 sie 20:09
5-latek: Witam i dzieki

tylko pytanie do mat
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Czy pomyliles sie piszac 3sin |
| −4sin2 |
| zamiast −4sin3 |
| ? |
| | x | | x | | x | |
19 sie 20:11
Benny: sin3x=3sinx−4sin
3x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3sin |
| −4sin3 |
| =2sin |
| |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
sin |
| =0 lub sin |
| = |
| lub sin |
| = |
| |
| | x | | x | | 2 | | x | | 2 | |
| 1 | | 1 | | π | | 1 | | 5π | | 1 | | 7π | |
| =kπ lub |
| = |
| +2kπ lub |
| = |
| +2kπ lub |
| = |
| +2kπ lub |
| x | | x | | 6 | | x | | 6 | | x | | 6 | |
19 sie 20:14
5-latek: Adamm
Kiedys robilem podobnne zadanie do Twojego postu z 20 : 09
Tylko moj problem polega na tym ze szybko zapominam
19 sie 20:15
mat: tak, pomylilem sie
19 sie 20:16
5-latek: Czesc
Benny
Wlasnie tak chcialem dokonczyc .
19 sie 20:17
Benny: Cześć
19 sie 20:30