probal
Benny: Czy zdarzenie elementarne musi być zdarzeniem?
18 sie 18:59
Jerzy:
A nieco jaśniej ?
18 sie 19:29
Adamm: zdarzenia elementarne, to takie zdarzenia, których nie można rozłożyć
z tego co wiem
więc musi
18 sie 19:36
Benny: Takie było pytanie na poprzednim egzaminie z prawdopodobieństwa
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
I nie wiem czy chodzi tu po prostu o zdarzenie czy zdarzenie losowe.
18 sie 19:46
Jerzy:
Pojęcie zdarzenia elementarnego ma ścisły związek z RP,
a więc jest zdarzeniem ( też losowym).
18 sie 19:49
Adamm: czym się różni zdarzenie od zdarzenia losowego?
18 sie 19:57
Jerzy:
Niczym
18 sie 20:07
Benny: W jaki sposób to uzasadnić? Moim zdaniem nie jest, bo zdarzenie elementarne należy do
przestrzeni zdarzeń, a z kolei zdarzenie losowe (zbiór) zawiera się w przestrzeni zdarzeń.
18 sie 20:14
18 sie 20:19
Benny: Z tego ja rozumiem to tak, że zdarzenie losowe to pewien podzbiór, a zdarzenie elementarne to
element podzbioru. Jak więc element może być zbiorem?
18 sie 20:30
Mila:
Zdarzenie elementarne – to pojedynczy, elementarny wynik doświadczenia losowego.
Rzut symetryczną kostką sześcienną− doświadczenie losowe.
Ω={1,2,3,4,5,6} − Zbiór wszystkich wyników tego doświadczenia ( zbiór wszystkich zdarzeń
elementarnych)
A− Wyrzucono parzystą liczbę oczek − zdarzenie losowe
A={2,4,6}⊂{1,2,3,4,5,6}
A jest podzbiorem zbioru Ω
B− wyrzucono liczbę oczek podzielną przez 6 − zdarzenie losowe
B={6}⊂{1,2,3,4,5,6}
18 sie 20:54
Benny: Jaka jest więc odpowiedź na pytanie?
18 sie 20:56
Jerzy:
Tak...zdarzenie elementarne jest zdarzeniem, tak jak kiełbasa myśliwska jest kiełbasą.
18 sie 21:22
Adamm: {a}, gdzie a to jakiś element, jest zdarzeniem elementarnym
18 sie 21:25
Adamm: nie, wróć
18 sie 21:26
Saizou :
Przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω to zbiór wszystkich możliwych wyników eksperymentu.
Dowolny element ω∈Ω to zdarzenie elementarne.
Zdarzenie losowe to pewien podzbiór przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω,
tzn. zdarzenie jest pewnym zbiorem możliwych wyników eksperymentu.
18 sie 21:36
Benny: @Saizou
Z Twojego postu wynika, że nie jest.
18 sie 21:47
Saizou :
Benny a jak rozumiesz pojęcie zdarzenia? Takiego "gołego".
18 sie 22:17
Saizou :
Zresztą z mojego postu wynika, że jest.
Mamy eksperyment:
pojedynczy rzut czworościenną kostką do gry, gdzie ścianki są numerowane 1, 2, 3, 4.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych:
Ω={1, 2, 3, 4}
Zdarzenie elementarne:
{1}, {2}, {3}, {4}
Zdarzenie losowe polegające na wyrzuceniu liczby parzystej
{2, 4}
PS. Jeśli chcesz zdarzenie losowe takie samo jak zdarzenie elementarne to wystarczy
wziąć: zdarzenie losowe polegające na wyrzuceniu 1 itd.
18 sie 22:27
Mila:
20:54
Przecież podałam − zdarzenie losowe B , sprzyja mu tylko jedno zdarzenie elementarne.
18 sie 22:32
Jerzy:
Może tak: zdarzenie = próba.
18 sie 23:29
Benny: Też tak to rozumiałem na początku, ale ten formalizm...
19 sie 09:32
Benny: Dzięki wszystkim za odpowiedź
19 sie 10:06
Benny: Elementy zbioru Ω nazywamy zdarzeniami elementarnymi, zaś elementy ∑− zdarzeniami (oczywiście
zdarzenie elementarne ω∊Ω może być traktowane jako zdarzenie, o ile tylko 1−elementowy zbiór
{ω} należy do ∑; tak jest w wielu przypadkach, ale nie zawsze!).
19 sie 12:16
Benny: Wynika z tego, że może nim być, ale nie musi
19 sie 12:18
lo: na studiach podaje się różne definicje i różne pojęcia się wprowadza... w matematyce szkolnej
nie ma pojęcia zdarzenie... jest zdarzenie losowe i elementarne...
19 sie 13:28