Przekształcenie (x-2)(x-5)<=4
Zosia: Jak można przekształcić taką nierówność : (x−2)(x−5)<=4 w (x−6)(x−1) <= 0
14 sie 21:47
karty do gry : (x − 1 −1)(x − 6 + 1) −4 = (x − 1)(x − 6) + (x−1) − (x−6) − 1 + 4 =
= (x−1)(x−6) + x − 1 + 6 − 1 − 4 = (x−1)(x−6)
14 sie 21:55
Zosia: Dziękuję, ale przyznam, że wygląda to strasznie
![](emots/2/wow.gif)
14 sie 22:03
14 sie 22:04
Zosia: Akurat byłam ciekawa, w jaki sposób można otrzymać taką formę. Jest może jakiś poradnik jak to
robić, albo określenie takiego szeregu działań?
14 sie 22:08
karty do gry : Dla wielomianu stopnia II zadziała wyżej podany link
Dla wielomianów wyższych stopni masz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych i schemat Hornera.
14 sie 22:11
Zosia: Jeszcze raz dziękuję. Zdrówka życzę!
14 sie 22:14
Eta:
(x−2)(x−5)≤4 ⇔ x
2−7x+6≤0 ⇔ (x−1)(x−6)≤0
i po ptokach
14 sie 22:55