Rozwiąż
Zmiana: Rozwiąż równanie
sinx = |x| /x i rozumiem to tak
sin2x = |x|
Może ktoś łopatologicznie
4 sie 16:58
Zmiana: Milo czy mogłabyś wyjaśnić ,serdecznie dziękuję z góry
4 sie 17:08
Zmiana: Dodam.,ze mam taka opcje
X<0 x>0
Sinx=−x2 v x= x2
4 sie 17:10
4 sie 17:30
Zmiana: Te wyzej to inne zadanie
4 sie 17:31
Zmiana:
4 sie 17:36
Milo: Czy to zadanie wygląda tak:
| | |x| | |
Zauważ, że |
| = 1, gdy x>0 & −1, gdy x <0 |
| | x | |
opcja x=0 odpada przez dziedzinę
Więc mamy dwa przypadki:
x>0 i sinx=1
oraz
x<0 i sinx=−1
4 sie 18:04
Adamm: sinx=|x|/x
x≠0
dla x>0 mamy
sinx=1
x=π/2+2kπ, k∊C+∪{0} (całkowite dodatnie i zero)
dla x<0 mamy
sinx=−1
x=−π/2−2kπ, k∊C+∪{0}
4 sie 18:05
Blee:
Zmiana
x * sinx to nie jest sin
2x.
4 sie 18:13
Adamm: cos(πlogx)=1
x∊<1;1002009>
πlogx=2kπ, k∊C (całkowite)
logx=2k
x=102k
1≤x≤1002009
k=0, 1, ..., 2009
w sumie 2010 rozwiązań
4 sie 18:15
Mila:
W wydaniu z 2008 jest w odpowiedzi 2010 , jak obliczył Adamm.
4 sie 18:32
Mila:

Wg Twojego pomysłu:
x≠0
sin
2x=1⇔
(sinx=1 ⋀x>0) lub (sinx=−1⋀x<0)
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ ⋀k∊C+∪{0} lub x=− |
| +2kπ⋀k∊C−∪{0} |
| | 2 | | 2 | |
4 sie 18:48
Mila:
4 sie 18:51
Zmiana: Zapomniałam
Dzięki
4 sie 23:20