wyznacz obraz w obrocie o kąt
Daniel: Wyznacz:
| pi | |
obraz punktu (1, 4) w obrocie o kąt |
| wokół (5,3) |
| 4 | |
1 sie 19:15
Adamm: według zegara, czy przeciwnie
1 sie 19:15
1 sie 19:17
Adamm:
![rysunek](rys/133238.png)
najpierw przesuńmy całą płaszczyznę o wektor v=[−5; −3]
wtedy A=(1; 4) to A'=(−4; 1)
zbudujmy prostą A'O gdzie O=(0;0)
| 1 | |
tą prostą będzie y=− |
| x |
| 4 | |
tg(α)=−1/4
| tgα+tg45o | | 3 | |
tg(α+45o)= |
| = |
| |
| 1−tgα*tg(45o) | | 5 | |
| 3 | |
po przesunięciu według wskazówek zegara y= |
| x |
| 5 | |
|A'O|=
√17
√34x/5=
√17
x=5
√2/2
B=(5
√2/2; 3
√2/2)
i szukany punkt to X=(5
√2/2+5; 3
√2/2+3)
1 sie 19:30
Adamm:
![rysunek](rys/133239.png)
źle zaznaczony kąt
a przesunięcie odbywa się przeciwnie do wskazówek zegara
nie zmienia to obliczeń
1 sie 19:33
Daniel: tak, chodziło o przeciwne do wskazówek zegara, dziękuję wam!
1 sie 23:43