ROZWIĄŻ
beti19: Zastosuj odpowiednie wzory skróconego mnożenia:
(√3x−2)(2+√3x) =
1 sie 18:48
Adamm: podstawić do wzoru nie potrafisz?
1 sie 18:52
piotr: =3x−4, zał.: x>0
1 sie 18:54
beti19: @Adamm − potrafię podstawić do wzoru tylko proszę podpowiedz do którego
![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
bo napewno nie do tego : (a−b)(a+b) = a
2 +b
2
1 sie 18:57
piotr: (a−b)(a+b) = a2 − b2
1 sie 18:59
1 sie 18:59
beti19: a może jednak do tego
![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
i będzie (
√3)
2 + 4 = 3+4 + 7 czy tak to będzie
![](emots/2/pytajnik.gif)
1 sie 19:00
Adamm: a2+b2=a2−(ib)2=(a−ib)(a+ib)
1 sie 19:03
5-latek: Beti19
Ja wiem ze dzisiaj upal ale nie świruj
1 sie 19:07
Adamm: (√3−4)(√3+4)=∫102xdx
1 sie 19:08
Adamm: (√3−2)(√3+2)=∫102xdx
oczywiście
1 sie 19:09
beti19: oj mój błąd
![emotka](emots/1/smutny.gif)
(
√3x−2)(2+
√3x) = (
√3x−2)(
√3x+2)= (
√3x)
2 − 4 =
√9x2 − 4 = 3x−4
a teraz będzie oki
![](emots/2/pytajnik.gif)
1 sie 19:11
Adamm: teraz będzie w porządku
tak jak napisał piotr, założenie x≥0
1 sie 19:12
beti19: no co .... @5−latek ...... wakacje są miałam chwilowe zaćmienie
1 sie 19:18