w trójkąt równoramienny o podstawie 6 i h=4 wpisano koło. oblicz pole kola.
małg:
31 lip 13:59
małg: w trójkąt równoramienny o podstawie 6 i h=4 wpisano koło. oblicz pole kola.
31 lip 13:59
małg: w trójkąt równoramienny o podstawie 6 i h=4 wpisano koło. oblicz pole kola.
31 lip 14:00
małg: w trójkąt równoramienny o podstawie 6 i h=4 wpisano koło. oblicz pole kola.
31 lip 14:02
31 lip 14:34
kochanus_niepospolitus:
wylicz ramię tego trójkąta (tw. pitagorasa) oraz pole trójkąta (wzór na pole) i podstaw do
powyższego wzoru na promień okręgu wpisanego w trójkąt.
31 lip 14:34
Eta:
2 sposób
1/ z tw. Pitagorasa w ΔADC : |AC|=BC|=
√32+42= 5
2/ Z podobieństwa trójkątów ADC i COE z cechy (kkk)
| | 3 | | 5 | | 3 | |
mamy: |
| = |
| ⇒ 5r=12−3r ⇒ r= |
| |
| | r | | h−r | | 2 | |
Odp: P(koła)=πr
2 =.........
31 lip 17:31