...
bringiton: odleglosc prostej 7=4−x od początku układu współrzędnych
28 lip 23:33
Milo: Ta prosta na pewno tak wygląda?
Jeśli tak to:
7=4−x
x=4−7
x=−3
odległość od początku układu d=3
28 lip 23:48
bringiton: przepraszam, y=4−x
29 lip 00:01
Adamm: mając prostą postaci Ax+By+C=0
możemy obliczyć jej odległość od punktu (x
0; y
0) wzorem
29 lip 00:03
29 lip 00:04
Jerzy:
Wygrał
mat
29 lip 00:22
Adamm: Jerzy, to nie są zawody
29 lip 00:33
bringiton: jakaś podpowiedź
29 lip 00:37
mat: był(e)aś w ogóle na tej stronie? albo popatrzyl(e)as na to co napisal Adamm
29 lip 02:19
bringiton: a po co
29 lip 06:54
5-latek:
29 lip 08:34
5-latek: Czyli
ss s brington Kundelek , Sophie i jak jeszcze ?
29 lip 09:25
bringiton: ej co sie podszywasz kolego
Spojrzałem i nie wiem jak mam to y=4−x podstawic do wzoru
29 lip 12:29
bringiton: btw, spojrzałem na sophie i ss, zdajesz sobie sprawe ze prawo do poprawki ma 15% maturzystow?
29 lip 12:36
mat: y=4−x
y+x−4=0
1*y+1*x+(−4)=0
A=1, B=1, C=−4
29 lip 12:38
Mila:
![rysunek](rys/133201.png)
Dane jest równanie kierunkowe prostej:
k: y=4−x Punkty wykresu (0,4), (1,3)
O(0,0)
Odległość punktu O od prostej:
y=4−x przekształcamy na równanie w postaci ogólnej
−x−y+4=0 /*(−1)
k: x+y−4=0
| |1*x0+1*y0−4| | |
d(O,k)= |
| = |
| √12+12 | |
| 1*0+1*0−4| | | |−4| | | 4 | | 4*√2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
=2
√2
===
29 lip 22:08
Mila:
Bez tych wszystkich obliczeń.
II sposób
Zauważ, że masz tam Δ prostokątny równoramienny o przyprostokątnych równych 4.
Odległość prostej od początku układu wsp. jest równa połowie przekątnej kwadratu o boku 4.
p=4√2
d=2√2
Warto rysować proste w układzie wsp.
29 lip 23:38