Napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 3x-4y+8=0
czitos: Napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 3x−4y+8=0 i przecinajacej oś OY w
punkcie o rzędnej −5
Proszę o rozwiazanie
27 lip 12:26
czitos: i jeszcze napisac rownanie prostej PROSTOPADLEJ do prostej o rownaniu 3x−2y+2=0 i przecinajacej
oś OX w punkcie o odcietej 3.
nie mam pojecia o co chodzi
27 lip 12:26
5-latek: Os OY to os rzednych wiec punkt lezacy na tej osi ma wspolrzedne (0 y)
tutaj (0,−5)
Os OX to os odcietej wiec punkt lezacy na tej osi ma wspolrzedne (x,0) tutaj (3,0)
27 lip 13:17
27 lip 13:40
Jerzy:
@52.....przecież to bzdura co napisałeś.
27 lip 13:43
52: Jerzy ma rację... tylko patrz na link, na treść mojej wypowiedzi z 13:40 proszę nie
patrzeć
27 lip 13:47
Mila:
Proste równoległe− postać ogólna równań:
Ax+By+C=0 i A'x+B'y+C'=0
A*B'=B*A' warunek równoległości
(0,−5) ∊prostej równoległej do prostej o równaniu :
k: 3x−4y+8=0
m: Ax+By+C=0
B*(−5)+C=0
C=5B
Ax+By+5B=0
3x−4y−20=0
=========
II sposób ( łatwiejszy w tym przypadku ze względu na punkt (0,−5)
(0,−5)∊M, gdzie m||k
k: 3x−4y+8=0
3x−4y−20=0
27 lip 18:48