jj
okoń: | | 1 | | sinα | |
Upraszczając wyrażenie |
| + |
| otrzymujemy |
| | tgα | | 1+cosα | |
witam moze ktos moglby wytlumaczyc jak to sie rozwiązuje
23 lip 23:20
Jerzy:
Zamień tg na iloraz,a potem wspólny mianownik i jedynka trygonometryczna.
23 lip 23:23
23 lip 23:24
leszcz:
| | cosα | | sinα | | cosα+cos2α+sin2α | |
...= |
| + |
| = |
| = |
| | sinα | | 1+cosα | | sinα(1+cosα) | |
| | 1+cosα | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | sinα(1+cosα) | | sinα | |
23 lip 23:25
Jerzy:
I o to chodziło.
23 lip 23:26
leszcz:
23 lip 23:28