Pomoc -
gandalf: Napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej:
a)k: 5x−y+3=0 i przechodzącej przez punkt P(−1;2)
dana prosta k: Ax+By+C= 0 ⇒ l: B(x−xo)−A(y−yo)= 0 − szukana prosta l ⊥ k,
a więc napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej :
a) k: 5x−y+3= 0 i przechodzącej przez punkt P(−1;2) ⇒ ⇒ 1(x+1)+5(y−2)=0 ⇔
x+1+5y−10=0 ⇒ x+5y−9= 0 − szukana prosta
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
OTÓŻ MAM PYTANIE CO TO SĄ ZA WZORY, MAM PROBLEM Z POSTACIĄ OGÓLNĄ
DUŻO OSÓB ICH UŻYWA PRZY PROSTOPADŁOSCI I RÓWNOLWGŁOSCI ALE W TABLIACH MATURALNYCH
CKE JEST ICH MAŁO , A TAKICH JAK TU KTOŚ ROZWIĄZAŁ WOGÓLE NIE MA
![](emots/2/kwasny.gif)
JAKAŚ POMOC
23 lip 18:29
Mila:
Możesz skorzystać z równania prostej w postaci kierunkowej
y=ax+b
k: y=5x+3
l⊥k⇔a*5=−1
| 1 | | 1 | | 9 | |
l : y=− |
| x+b i P∊l⇔2=− |
| *(−1)+b, b= |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | |
==============
x+5y−9=0 postac ogólna
23 lip 19:41
gandalf: no właśnie, nie
kierunkową umię
ale w zadaniach należy poruszać się po wzorach ogólnych
23 lip 19:52
Mila:
Zaraz znajdę wpis, gdzie wyjaśniałam.
23 lip 20:06
23 lip 20:09