17 lip 13:20
Sophie:
17 lip 13:24
Blee:
A gdzie warunek że 8−x ≥ 0
17 lip 13:25
Sophie: ale ma dobrze ?
17 lip 13:26
Blee:
I od kiedy (−4)*21 = 66
17 lip 13:27
Blee:
Pierwiastki to 6 i 11
17 lip 13:28
Biodr: Nawet jeśli dodam warunek 8−x≥0 to wtedy wyjdzie mi zbiór pusty łącząc wszystkie 3 warunki,
więc coś jest źle tak czy inaczej.
17 lip 13:28
Blee:
Oczywiście mialo być : od kiedy 4*(−21) = 66
17 lip 13:29
Biodr: Eh rachunki jak zwykle, dzięki za pomoc
17 lip 13:29
Biodr: Co jest źle zrobione w tym przykładzie? Patrzę na to któryś raz z kolei i nie widzę błędu.
√x+3>x−3
x+3≥0 x≥−3
√x+3>x−3 /2
x+3>(x−3)2
x+3>x2−6x+9
x2−7x+6<0
Δ=25
x1=1
x2=6
x∊(1,6)
W odpowiedziach jest x∊<−3,6)
17 lip 18:00
Biodr: ?
17 lip 18:52
kochanus_niepospolitus:
problem jest taki, że w momencie podnoszenia obustronnie do kwadratu 'pozbywasz się' (w tym
przypadku) bądź 'dodajesz' (w poprzednim przypadku) sobie rozwiązania.
(x−3) w tym przypadku MOŻE przyjmować wartości ujemne (chociażby dla x=−2 zachodzi ta
nierówność)
natomiast w momencie podniesienia tej nierówności do kwadratu rozwiązanie x=−2 traktujesz 'na
równi' z x=2 −−− więc 'ucinasz' sobie część rozwiązań
17 lip 19:05
kochanus_niepospolitus:
więc powinieneś podzielić na dwa przypadki:
1) x−3≥0 (czyli x≥3)
i podnosisz sobie do kwadratu
2) x−3<0 (czyli x<3)
i tu nie musisz podnosić do kwadratu bo przecież:
√x+3 ≥ 0 > x−3
17 lip 19:06
Biodr: Dzięki za wyjaśnienie
17 lip 19:57