Rozwiąż nierówność √x−2 < 8−x
pwl: Rozwiąż nierówność √x−2 < 8−x
14 lis 20:05
ICSP: Dziedzina ustalona?
14 lis 20:06
pwl: Niestety to wszystko co mam podane w tym zadaniu.
14 lis 20:09
ICSP: Wystarczy.
Pytam się czy ustaliłeś już dziedzinę.
14 lis 20:10
ICSP: Jeśli tak to napisz ile ci wyszło.
Przecież ustalenie dziedziny jest pierwszym krokiem przy rozwiązywaniu równań i nierówności.
14 lis 20:11
pwl: Nie, ja nie ruszyłem z tym zadaniem
14 lis 20:11
ICSP: No to czekam aż ustalisz dziedzinę.
14 lis 20:12
pwl: ale w tym problem, że ja nie mam pojęcia z tym więc jeżeli byś mógł i to zrobić
14 lis 20:13
pwl: piszę, bo rozumiem tego..
14 lis 20:14
krystek: A ile wynosi pierwiastek arytmetyczny z −4? √−4=?
14 lis 20:14
pwl: ICSP jeżeli mógłbyś rozwiązać to w całości
14 lis 20:15
ICSP: głównie przy ustalaniu dziedziny patrzymy na dwie rzeczy:
pierwszą są ułamki których mianownik nie może być równy 0
Drugą są pierwiastki:
√a ⇔ a≥ 0
14 lis 20:17
rządny_wiedzy: człowiekku, zrób to zadanie a nie nauczaj

proszę...
14 lis 20:18
ICSP: obojętne.
Dobrze zrobię. Tylko nie widzę sensu jeżeli ma to ktoś po prostu przepisać do zeszytu i nadal
nic niee umieć.
14 lis 20:19
krystek: ICSP szanuj siebie , nie pozwól sobie na takie uwagi!
14 lis 20:21
ICSP: √x−2 < 8−x
D : x ≥2
√x−2 < 8−x
x − 2 + √x−2 −6 < 0
t = √x−2
t2 + t − 6 <0
t1 = −3 − sprzeczne
t2 = 2
2 = √x−2 ⇔ x = 6
odp. x ∊ <2;6)
14 lis 20:21
ICSP: ale
krystku fajne zadanko

Mi to wygląda na rozszerzenie
14 lis 20:23
pwl: Wielkie dzięki
14 lis 20:23
rządny_wiedzy: ICSP, poradzić sobie poradzę bo przy odrobinie chęci ja to kapuje − ale jutro mam sprawdzian
własnie z takich zadań i potrzebuje tylko tego zadania by na przykładzie tego zrobić pozostałą
resztę

wielkie dzięki za rozwiązanie
14 lis 20:24
Jolanta: Z rozwiązań korzystaja nie tylko Ci co o nie proszą .Zagladam do zadań i też sie uczę Rządny
wiedzy też pewnie chce sie upewnic czy dobrze myśli ,nawet jeśli wybrał niezbyt fortunną formę
dla swojej prośby
14 lis 20:25
ICSP: troszkę późno jak na naukę do jutrzejszego sprawdzianu
14 lis 20:25
rządny_wiedzy: lepiej późno niż wcale
14 lis 20:26
krystek: Zgadzam sie z Tobą
ICSP, ale nie zgadzam sie na formę wymuszania

dla Ciebie!
14 lis 20:29
ICSP: to może powiesz dlaczego t = −3 jest sprzeczne?
14 lis 20:30
Jolanta: ICSP możesz napisać jak z 3 linijki zrobiłeś 4
14 lis 20:30
ICSP: √x−2 < 8 − x
wszystko na lewą stronę
x −8 +√x−2
−8 = −2 − 6
x − 2 − 6 + √x−2
x − 2 + √x−2 − 6 <0
14 lis 20:32
Jolanta: jasne ,dziękuję
14 lis 20:34
ICSP: To jak
krystku
Odpowiesz na moje pytanko?
14 lis 20:41
Hah: √x+3>x−3
Ktoś poratuje? Zgubiałam się
17 lis 21:07
Eta:
x≥−3
√x+3=t , t>0 , t2=x+3 to t2−6=x−3
t> t2−6 ⇒ (t−3)(t+2)<0 i t≥0 ⇒ 0≤t<3
√x+3<3 i √x+3≥0
x∊<−3,6)
=======
17 lis 21:35