Zadanie
Soophie : Sprawdzi ktoś ?
p{6−2[{5} + 2(√5czwartego stopnia+1)=(1+√5czwartego stopnia)2
wyszło mi √5+8√5czwartegostopnia+10=0
15 lip 13:34
Soophie : 4√5
15 lip 13:37
Soophie : Wykaż ,że zachodzi równość takie zadanie
15 lip 13:38
Soophie : Proszę o pomoc
15 lip 13:44
Adamm: chcesz pomocy, napisz zadanie porządnie
uwierz mi, nikt nie wie o co chodzi, a nikt się nie będzie domyślał
15 lip 13:49
s: Wykaż ,że zachodzi równość
√6−2√5 +2(4√5+1)=(1+4√5)2
mam √5+84√5+10=0
15 lip 13:52
Adamm: √6−2√5+2(4√5+1)=(1+4√5)2 ⇔
⇔ √6−2√5+1=(1+4√5)2−2(4√5+1)+1 ⇔
⇔ √6−2√5+1=(1+4√5−1)2 \\ wzory skróconego mnożenia ⇔
⇔ √6−2√5=√5−1
\\ i teraz ponieważ obie strony są dodatnie, możemy podnieść do kwadratu obie strony,
i będzie to przejście równoważne
⇔ 6−2√5=6−2√5
no i to już jest oczywistość
15 lip 13:58
s: ok Adamm dzięki tylko jak podnoszę do kwadratu to mam 6−2√5=4
15 lip 14:04
Adamm: bo nie potrafisz podnosić do kwadratu
przechodziliśmy już przez to
(a+b)2≠a2+b2
kwadrat sumy jest różny od sumy kwadratów (w ogólności)
15 lip 14:07
Adamm: (a−b)2≠a2−b2
czy tam kwadrat różnicy od różnicy kwadratów
to samo
15 lip 14:08
s: nadal mi wychodzi z lewej 24√5
15 lip 14:14
Adamm: (√5−1)2=(√5)2−2√5+12=6−2√5
przećwicz wzory skróconego mnożenia
15 lip 14:16
s: ok a takie
√2−1/√2+1=3√5√2−7 / 5√2+7
nwm jak to zacząc
15 lip 14:21
s: proszę
15 lip 14:30
15 lip 16:48