zadanie
s: Wykaż ,że zachodzi równość
√2−1/√2+1=√3{5√2−7 / 5√2+7}
√3 do całego równania z prawej
15 lip 14:42
s: tam jest 3√z tego równania z prawej
15 lip 14:45
s: tam jest 3√z tego równania z prawej
15 lip 14:45
Mila:
| √2−1 | | 5√2−7 | |
| =( |
| )1/3 |
| √2+1 | | 5√2+7 | |
| | √2−1 | | √2−1 | | (√2−1)2 | |
L= |
| * |
| = |
| =3−2√2 |
| | √2+1 | | √2−1 | | 2−1 | |
| | 5√2−7 | | 5√2−7 | |
P=(( |
| * |
| )1/3= |
| | 5√2+7 | | 5√2−7 | |
| | (5√2−7)2 | | 50−70√2+49 | |
=( |
| )1/3=( |
| )1/3= |
| | 25*2−49 | | 1 | |
=
3√(99−70√2=
3√(3−2√2)3=
3−2√2
L=P
15 lip 16:47