oblicz pochodną
nana: oblicz pochodną
jak to rozbić konkretnie
9 lip 14:26
Jerzy:
f'(x) = −12x−5 + 10x +x−4/5
9 lip 14:31
nana: jerzy a jak byś rozpisał pochodną pierwszą i ostatnią to by było fajnie
wynik mnie nie
interesuje tylko działa nie jak to jest zrobione
9 lip 14:45
Blee:
Konkretnie ...
1/xa = x−a
pa{x} = x1/a
I korzystasz ze wzoru na pochodne: (xb)' = b*xb−1
9 lip 14:47
9 lip 15:08
nana: a dziedzina tego to R≠0
9 lip 15:15
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... Df' = Df = R/{0}
9 lip 15:33
kochanus_niepospolitus:
sorki nie ... D
f' = D
f = R
+ (patrz pierwiastek
)
9 lip 15:33
nana: czyi dziedzina ile wynosi
9 lip 15:37
nie kocham cię: rusz głową
9 lip 15:59