8 lip 22:06
Adamm: podstaw sobie x=2 pod mianownik, licznik
jeśli w obu wyjdzie ci 0, to znaczy że zarówno mianownik jak i licznik jest podzielny
przez x−2, i to dokładnie robisz, dzielisz je przez x−2
i tak do skutku aż nie będzie symbolu nieoznaczonego
inny sposób do reguła de l'Hospitala która nie wymaga dzieleń, o ile znasz pochodne
8 lip 22:43
Adamm: | | x3+8x2+x−42 | |
limx→2− |
| =H= |
| | x3−x2−22x+40 | |
| | 3x2+16x+1 | | 45 | |
= limx→2− |
| = − |
| |
| | 3x2−2x−22 | | 14 | |
8 lip 22:49
kama: nie miałam pochodnych, zrobiłam hornerem a potem delta resztę zadania rozumiem i dziękuję
8 lip 22:53