matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Artix1500:
Wyznacz wartości parametru m dla których istnieje granica funkcji
x
3
+8x+x−42
dla x ∊ ( −
∞
,
√
5
) u (
√
5
, 2 )
x
3
−x
2
−22x+40
f(x) =
31
−2
m
2
+ 2m
−
dla x ∊ < 2 ,
∞
)
14
w punkcie x = 2
45
ok licze granice po lewej wychodzi mi −
, i o ile dobrze rozumie to mam rozwiązać
14
równanie
31
45
−2
m
2
+ 2m
−
= −
14
14
Ale wychodzi mi brak rozwiązań, czy jest ktoś w stanie to sprawdzić ? Ps nie mam odpowiedzi
18 lut 18:07
Janek191:
− 2
m
2
+ 2m
= − 1 / *(−1) 2
m
2
+ 2m
= 1 = 2
0
m
2
+ 2m = 0 m*(m + 2) = 0 m = 0 lub m = − 2
18 lut 20:05
Artix1500:
heh no tak znaki
... Dziekuje
18 lut 20:17
tymon pl:
elo
7 sty 21:03