Całka oznaczona
karty do gry : Witam. Mam następującą całkę:
∫(1 − x2)n dx , w granicach od 0 do 1 , n ∊ N
Czy zna ktoś sposób aby ją policzyć który nie wykorzystuje indukcji matematycznej ?
7 lip 11:45
g: policzyć łatwo
ale pewnie chodzi o to żeby to uprościć.
7 lip 12:46
karty do gry : | | (2n)! ! | |
Chodzi o to aby dostać wynik : |
| (silnie podwójne) |
| | (2n+1)! ! | |
Próbowałem podstawieniem x = sin(t), ale zrobiła mi się z tego całka ∫ cos
2n+1(t) dt
I nie wiem jak policzyć taką całkę oznaczoną.
7 lip 12:58
7 lip 15:46
karty do gry : Dziękuję.
Bardzo średnio stoję z czasem w ostatnich dniach dlatego tak późno odpisuję.
Niestety nie mogę użyć równości G(1/2) = √π ponieważ właśnie ją staram się udowodnić.
Skoro znam wynik to zastosuje indukcje matematyczną.
Jeszcze raz dziękuję.
13 lip 19:45
jc: Całkowanie przez części daje prostą rekurencję.
(2n+1) ∫
01 (1−x
2)
n dx = 2n ∫
01 (1−x
2)
n−1 dx
Sprawdź
13 lip 20:24
karty do gry : Sprawdzę.
Jeszcze raz bardzo dziękuje.
13 lip 20:33