Funkcja gamma? calki
Jack:
Ma ktos jakis material odnosnie calek z funkcja gamma?
wezmy sobie prosta calke
1
∫ x
n dx
0
i juz nie wiem jak policzyc
7 lip 12:58
Adamm: Jack
7 lip 12:59
karty do gry : Jack
7 lip 13:00
Jack:
7 lip 13:05
Jack: | | xn+1 | |
chyba zly przyklad dalem bo pewnie wynik to bedzie |
| |
| | n+1 | |
chodzilo mi raczej o cos w stylu
7 lip 13:08
Jack: Jack
7 lip 13:08
karty do gry : ∫ x
n dx =
7 lip 13:08
Adamm: dla n≠−1
| | xn+1 | | 1 | |
∫01xndx= |
| |01 = |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
dla n=1
∫
01x
−1dx=lim
t→0+∫
t1x
−1dx=lim
t→0+ −lnt =
∞
7 lip 13:08
Adamm: materiały odnośnie funkcji gamma są w każdej książce z analizy matematycznej
7 lip 13:10
Jack:
1
∫ (1−x2)n dx ?
0
7 lip 13:12
Jack: Jack
7 lip 13:12
Jack: takie jak wkleil kolega z kartami

albo
1
∫ x(1−x)
n
0
7 lip 13:13
Jack: Jack ?
7 lip 13:13
Adamm: karty do gry =
Jack
7 lip 13:15
Adamm: nawet pasuje
7 lip 13:15
karty do gry : Niestety nie. Urzęduję tylko pod jednym nickiem
7 lip 13:18
Adamm: t=1−x
−∫10tn−tn+1dt=...
7 lip 13:18
jc: Otworzyłem książkę na funkcjach Gamma.
x=
√t, ∫
01 (1−x
2)
n dx = (1/2) ∫
01 t
−1/2(1−t)
n dt = (1/2) G(1/2)G(n+1)/G(n+3/2) ?
G(1/2) =
√π, G{x+1}=xG(x), G(n+1)=n!
Przykład n=3.
Mianownik = G(4+1/2) = (3+1/2)G(3+1/2) = (3+1/2)(2+1/2)G(2+1/2)
=(3+1/2)(2+1/2)(1+1/2)G(1+1/2)=(3+1/2)(2+1/2)(1+1/2)(1/2)
√π
| | 3! | | 6*4*2 | |
całka = |
| = |
| |
| | (3+1/2)(2+1/2)(1+1/2)(1/2) | | 7*5*3*1 | |
Wygląda, że jest tak, jak piszesz.
7 lip 15:37