Oblicz pochodną
nana: f(x)=sin((x3−5)/(x4))
jak to zrobić
6 lip 19:17
nana:
tak to wygląda jak to zrobić
6 lip 19:27
Adamm: | | x3−5 | | x3−5 | | 1 | | 5 | |
(sin( |
| ))'=cos( |
| )*( |
| − |
| )'= |
| | x4 | | x4 | | x | | x4 | |
| | x3−5 | | 1 | | 20 | |
=cos( |
| )*(− |
| + |
| ) |
| | x4 | | x2 | | x5 | |
6 lip 19:30
6 lip 19:31
nana: a co by bylo dziedziną
6 lip 19:39
Adamm: ℛ\{0}
zarówno pochodnej jak i funkcji samej w sobie
6 lip 19:40
nana: jak to obliczyć z czego to wywnioskowałeś
6 lip 19:42
Adamm: przez 0 nie dzielimy
6 lip 19:48
nana: wszystko rozumiem tylko zastanawia mnie to skąd się jest to
1x pochodna
8 lip 19:48
8 lip 19:56
5-latek: | x3−5 | | x3 | | 5 | |
| = |
| − |
| = widzisz? |
| x4 | | x4 | | x4 | |
8 lip 19:58
nana: ok widzę skraca się dzięki
9 lip 10:18