wyznacz wartość parametru m
Dmitry : W(x) =x3+6x2+9x+m
liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu
wyznacz wartość parametru m
wyznacz pozostałe pierwiastki
1 lip 23:46
5-latek: W(1)=0
licz m
1 lip 23:48
Dmitry : Okej jak wyznaczć pozostałe pierwiastki
1 lip 23:52
Dmitry : Policzyłem że m=−16. To jest poprawnie?
2 lip 00:01
mat: tak
2 lip 00:05
5-latek: tak poprwawnie
Teraz musisz podzielic (x3+6x2+9x−16)przez dwumian (x−1)
Jak chcesz albo pisemnie albo Horner
Dostaniesz rownanie kwadratowe a to potrafisz rozwiazac
2 lip 00:05
mat: czyli W(x)=(x−1)(x2+ax+16) dla pewnego a, wymnazając mozesz go wyznaczyc
2 lip 00:06
mat: okaze się, że W(x)=(x−1)(x2+x+16)
2 lip 00:08
Dmitry : (x−1)(x2+7x+16)=0
x2+7x+16=0, D<0
2 lip 00:09
Adamm: nie trzeba mnożyć
ze wzorów Viete'a mamy że a=6+1=7
2 lip 00:09
5-latek: MOzesz sobie sprawdzic w wolframie czy masz dobrze
2 lip 00:10
Dmitry : Tak a=7, ale x2+7x+16=0 nie ma pierwiastków
2 lip 00:12
2 lip 00:12
Adamm: są praktyczne, to wszystko
2 lip 00:15
mat: jasne!

zgadzam sie z tobą!
2 lip 00:17
Dmitry : Odpowiedzi są m =−16 i x=−1?
2 lip 00:19
mat: x=1
2 lip 00:20
Dmitry : Oh przepraszam
2 lip 00:22
5-latek:
2 lip 00:23
Mariusz:
x3+6x2+9x+m
1+6+9+m=0
m=−16
x3+6x2+9x−16
x1+x2+1=−6
x1x2=16
x1+x2=−7
x1x2=16
(x−1)(x2+7x+16)
49−65<0
5 lip 23:03