matematykaszkolna.pl
Różniczkowe Jack: Milu znasz się na równaniach różniczkowych drugiego rzędu? Głównie chodzi mi o metodę przewidywań. Daj znać jak się pojawisz
30 cze 16:42
Mila: Jack Bardzo mało mam to w pamięci. JC i Pytający na pewno pomogą. Pisz zadania. emotka
30 cze 17:36
Pytający: Milu, też poleciłbym Ciebie w ciemno. emotka Jack, na mnie nie licz, jeśli chodzi o równania różniczkowe, bo nie ogarniam zbyt dobrze. Acz, jak napisała Mila, napisz zadania − a nuż ktoś rozwiąże, rozjaśni i wszyscy się nieco douczymy.
30 cze 20:19
Mila: Ja też spojrzę do książki. Pozdrawiam Pytającyemotka
30 cze 21:09
Jack: wezmy sobie taki przyklad y'' − 4y' + 4y = x*e2x jaki dobrać yp czyli te przewidywanie? normalnie byloby (Ax+B)e2x ale jak policze to nie wyjdzie, wiec mnoze razy x zatem mam x(Ax+B)e2x i nadal za malo wiec razy kolejny x i wtedy wyjdzie. Ale skad mam wiedziec kiedy to ppomnozyc? Ktos mowil ze trzeba patrzec na to czy yp zawiera sie w yj(podst. rozw. charakt.) no ale to akurat nie ma za duzo wspolnego tak samo te dwa https://matematykaszkolna.pl/forum/355885.html tutaj tez trzeba zwiekszyc chociaz nie zawieraja sie...
30 cze 21:28
Jack: albo to y'' − 2y' + y = 6xex
30 cze 21:36
jc: Rzecz dotyczy równań typu y" + Py' + Qy = f(t). Jeśli f jest wielomianem pomnożonym przez eβt to wiadomo jak będzie wyglądać rozwiązanie szczególne (jedno z wielu), trzeba tylko dobrać szczegóły. y" − 5y' + 6y = e5t Rozwiązania równania jednorodnego to e2t i e3t. Możemy więc szukać rozwiązania szczególnego w postaci y=Ke5t. Sam dobierz K w tym i następnych przykładach. Gdybyśmy mieli y" − 5y' + 6y = e2t to nic by to nie dało. W tym wypadku należy podstawić Kte2t. W przypadku y" − 4y' + 4y = e3t rozwiązaniami równania jednorodnego są funkcje e2t i te2t. Ponieważ 3≠2, możemy podstawić y=Ke3t. Jednak w przypadku y" − 4y' + 4y = e2t ani y=Ke2t, ani y=Kte2t nic nie da. Rozwiązanie da y=Kt2e2t. −−−− Jeśli mamy po prawej stronie wielomian pomnożony przez eβt, to szukamy rozwiązania w postaci wielomianu tego samego stopnia pomnożonego przez eβt. Jeśli jednak eβt jest rozwiązaniem równania jednorodnego, to dobierane wyrażenie trzeba pomnożyć przez t, a w przypadku teβt nawet przez t2. Przykład y" = t3, rozwiązaniami równania jednorodnego są 1 i t. Zatem rozwiązanie znajdziemy w postaci y= A t2. Faktycznie (1/5)t5 spełnia nasze równanie. W wszystkich przykładach rozwiązanie ogólne jest odpowiednią sumą, w tym przykładzie y = A + Bt + (1/5)t5. A jak będzie w tym przykładzie y"−3y'+2y = e3t + e5t ?
30 cze 21:50
jc: Teraz zobaczyłem Twój przykład. y'' − 2y' + y = 6xex Rozwiązaniami równania y'' − 2y' + y =0 są funkcje ex oraz xex. W takim przypadku rozwiązania równania niejednorodnego szukamy w postaci y = (K x2 + Lx3)ex. Wyjdzie y=x3ex.
30 cze 22:05
jc: Nie jestem pewny, czy czegoś nie pomyliłem. Na pewno znajdzie się na forum ktoś, kto zna to lepiej (to nie jest trudne). Dziś mam inną pilną sprawę.
30 cze 22:08
Jack: Dzięki wielkie −> czytam i myślę emotka
30 cze 22:18
Saizou : y''−4y'+4y=x*e2x Jest to równanie niejednorodne, zatem rozważmy najpierw równanie jednorodne, tzn y''−4y''+4y=0 Wielomian charakterystyczne dla tego równanie wygląda następująco F(α)=α2−4α+4=(α−2)2 Mamy jedno rozwiązanie α=2 o krotności k=2, wobec tego mamy układ fundamentalny postaci (e2x, xe2x) y(x)=c1e2x+c2xe2x =============================================================== Metoda przewidywań L(y)=P(y)eλx P(y)=∑piyi (suma i=0 do m) L(y)− lewa strona równania wyjściowego, P(y)= wielomian zmiennej y stopnia m λ− pewna liczba (odpowiednie współczynniki potęg układu fundamentalnego) Wówczas przewidywane (szczególne) rozwiązanie ma postać: y(x)=Q(x)xr•eλx Q(t)− wielomian tego samego stopnia co P Q(t)=∑qixi (suma do i=0 do m) r− krotność liczby λ jako pierwiastka wielomianu charakterystycznego (jeśli λ nie jest pierwiastkiem to r=0 ),

nawias
i+k+r
nawias
nawias
i
nawias

∑qi+k
F(k+r)(λ)=pi (suma do k=0 do m−i, i=0,1,2,...,m)

=============================================================== I przypadek, gdy L(y)=x*e2x P(x)=x m=1 p0=0 p1=1 λ=2 jest to pierwiastek wielomianu charakterystycznego F, zatem r=2 Przywidujemy rozwiązanie: y(x)=Q(x)xreλx=(q0+q1x)x2e2x F(α)=(α−2)2 F'(α)=2α−4 F''(α)=2 dla i =0 mamy

nawias
k+2
nawias
nawias
0
nawias

1k=0 qk
F(k+2)(2)=p0=0, zatem

2q0=0 q0=0 dla i=1 mamy

nawias
k+3
nawias
nawias
1
nawias

0k=0 q1+k
F(k+2)(2)=p1=1, zatem

6q1=1
 1 
q1=

6 
rozwiązanie szczególne
 1 
y(x)=

x3e2x
 6 
rozwiązanie ogólne
 1 
y(x)=c1e2x+c2xe2x+

x3e2x
 6 
30 cze 22:25
Jack: Dzieki Saizou również.
30 cze 23:30
Jack: Chyba już wszystko rozumiem, co do twojego postu jc y"−3y'+2y = e3t + e5t yp dla tej sumy e3t + e5t rozbiłbym to na yp1 dla e3t a potem yp2 dla e5t i na końcu y = yj + yp1 + yp2 <chociaż pewnie da się to zrobić za jednym razem>
1 lip 14:38
jc: Właśnie o to chodziło emotka
1 lip 14:45