Różniczkowe
Jack:
Milu
znasz się na równaniach różniczkowych drugiego rzędu?
Głównie chodzi mi o metodę przewidywań.
Daj znać jak się pojawisz
30 cze 16:42
Mila:
Jack Bardzo mało mam to w pamięci.
JC i Pytający na pewno pomogą. Pisz zadania.
30 cze 17:36
Pytający:
Milu, też poleciłbym Ciebie w ciemno.
Jack, na mnie nie licz, jeśli chodzi o równania różniczkowe, bo nie ogarniam zbyt dobrze.
Acz, jak napisała Mila, napisz zadania − a nuż ktoś rozwiąże, rozjaśni i wszyscy się nieco
douczymy.
30 cze 20:19
Mila:
Ja też spojrzę do książki. Pozdrawiam
Pytający
30 cze 21:09
Jack:
wezmy sobie taki przyklad
y'' − 4y' + 4y = x*e
2x
jaki dobrać y
p czyli te przewidywanie?
normalnie byloby (Ax+B)e
2x
ale jak policze to nie wyjdzie, wiec mnoze razy x zatem mam x(Ax+B)e
2x
i nadal za malo wiec razy kolejny x i wtedy wyjdzie.
Ale skad mam wiedziec kiedy to ppomnozyc?
Ktos mowil ze trzeba patrzec na to czy y
p zawiera sie w y
j(podst. rozw. charakt.)
no ale to akurat nie ma za duzo wspolnego
tak samo te dwa
https://matematykaszkolna.pl/forum/355885.html
tutaj tez trzeba zwiekszyc chociaz nie zawieraja sie...
30 cze 21:28
Jack: albo to
y'' − 2y' + y = 6xex
30 cze 21:36
jc:
Rzecz dotyczy równań typu y" + Py' + Qy = f(t).
Jeśli f jest wielomianem pomnożonym przez eβt to wiadomo
jak będzie wyglądać rozwiązanie szczególne (jedno z wielu), trzeba tylko dobrać szczegóły.
y" − 5y' + 6y = e5t
Rozwiązania równania jednorodnego to e2t i e3t.
Możemy więc szukać rozwiązania szczególnego w postaci y=Ke5t.
Sam dobierz K w tym i następnych przykładach.
Gdybyśmy mieli
y" − 5y' + 6y = e2t
to nic by to nie dało. W tym wypadku należy podstawić Kte2t.
W przypadku
y" − 4y' + 4y = e3t
rozwiązaniami równania jednorodnego są funkcje e2t i te2t.
Ponieważ 3≠2, możemy podstawić y=Ke3t.
Jednak w przypadku
y" − 4y' + 4y = e2t
ani y=Ke2t, ani y=Kte2t nic nie da. Rozwiązanie da y=Kt2e2t.
−−−−
Jeśli mamy po prawej stronie wielomian pomnożony przez eβt, to szukamy rozwiązania
w postaci wielomianu tego samego stopnia pomnożonego przez eβt.
Jeśli jednak eβt jest rozwiązaniem równania jednorodnego, to dobierane wyrażenie
trzeba pomnożyć przez t, a w przypadku teβt nawet przez t2.
Przykład
y" = t3, rozwiązaniami równania jednorodnego są 1 i t. Zatem rozwiązanie znajdziemy w postaci
y= A t2. Faktycznie (1/5)t5 spełnia nasze równanie.
W wszystkich przykładach rozwiązanie ogólne jest odpowiednią sumą, w tym przykładzie
y = A + Bt + (1/5)t5.
A jak będzie w tym przykładzie y"−3y'+2y = e3t + e5t ?
30 cze 21:50
jc: Teraz zobaczyłem Twój przykład.
y'' − 2y' + y = 6xex
Rozwiązaniami równania y'' − 2y' + y =0 są funkcje ex oraz xex.
W takim przypadku rozwiązania równania niejednorodnego szukamy w postaci
y = (K x2 + Lx3)ex.
Wyjdzie y=x3ex.
30 cze 22:05
jc: Nie jestem pewny, czy czegoś nie pomyliłem. Na pewno znajdzie się na forum ktoś,
kto zna to lepiej (to nie jest trudne). Dziś mam inną pilną sprawę.
30 cze 22:08
Jack: Dzięki wielkie −> czytam i myślę
30 cze 22:18
Saizou :
y''−4y'+4y=x*e
2x
Jest to równanie niejednorodne, zatem rozważmy najpierw równanie jednorodne, tzn
y''−4y''+4y=0
Wielomian charakterystyczne dla tego równanie wygląda następująco
F(α)=α
2−4α+4=(α−2)
2
Mamy jedno rozwiązanie α=2 o krotności k=2, wobec tego mamy układ fundamentalny postaci
(e
2x, xe
2x)
y(x)=c
1e
2x+c
2xe
2x
===============================================================
Metoda przewidywań
L(y)=P(y)e
λx P(y)=∑p
iy
i (suma i=0 do m)
L(y)− lewa strona równania wyjściowego,
P(y)= wielomian zmiennej y stopnia m
λ− pewna liczba (odpowiednie współczynniki potęg układu fundamentalnego)
Wówczas przewidywane (szczególne) rozwiązanie ma postać:
y(x)=Q(x)x
r•e
λx
Q(t)− wielomian tego samego stopnia co P
Q(t)=∑q
ix
i (suma do i=0 do m)
r− krotność liczby λ jako pierwiastka wielomianu charakterystycznego
(jeśli λ nie jest pierwiastkiem to r=0 ),
| | | |
∑qi+k | F(k+r)(λ)=pi (suma do k=0 do m−i, i=0,1,2,...,m) |
| | |
===============================================================
I przypadek, gdy L(y)=x*e
2x
P(x)=x m=1
p
0=0 p
1=1
λ=2 jest to pierwiastek wielomianu charakterystycznego F, zatem
r=2
Przywidujemy rozwiązanie:
y(x)=Q(x)x
re
λx=(q
0+q
1x)x
2e
2x
F(α)=(α−2)
2
F'(α)=2α−4
F''(α)=2
dla i =0 mamy
| | | |
∑1k=0 qk | F(k+2)(2)=p0=0, zatem |
| | |
2q
0=0
q
0=0
dla i=1 mamy
| | | |
∑0k=0 q1+k | F(k+2)(2)=p1=1, zatem |
| | |
6q
1=1
rozwiązanie szczególne
rozwiązanie ogólne
| | 1 | |
y(x)=c1e2x+c2xe2x+ |
| x3e2x |
| | 6 | |
30 cze 22:25
Jack: Dzieki Saizou również.
30 cze 23:30
Jack: Chyba już wszystko rozumiem, co do twojego postu jc
y"−3y'+2y = e3t + e5t
yp dla tej sumy e3t + e5t
rozbiłbym to na
yp1 dla e3t a potem yp2 dla e5t
i na końcu
y = yj + yp1 + yp2
<chociaż pewnie da się to zrobić za jednym razem>
1 lip 14:38
jc: Właśnie o to chodziło
1 lip 14:45