Podaj postać rozwiązania szczególnego
TRN: y''+4y=x
3cos2x
Potrzebuję pomocy przy wyznaczaniu Yp(przewidywalnego)
Yp=(Ax
3+Bx
2+Cx+D)(cos2x)+(Ax
3+Bx
2+Cx+D)(sin2x) Czy jest to poprawnie

y''−2y'+2y=e
x(x
2sinx)
Yp=[e
x(Ax
2+Bx+C)(sinx)+(Ax
2+Bx+C)(cosx)]
30 cze 13:22
po prostu Michał:
chyba tak powinno byc:
1)
yp = x * (Ax3+Bx2+Cx+D)(cos2x) + x*...
albo jechac Ax4 + Bx3 + C... ale te pierwsze lepsze
30 cze 13:44
TRN: Coś mi się nie wydaje ,żeby tam miał być ten x przed nawiasem
30 cze 14:33
po prostu Michał:
2)
x * ex[(Ax2+Bx+C)(sinx)+(Ax2+Bx+C)(cosx)]
30 cze 14:37
po prostu Michał: rozwiaz bez iksa to zobaczysz, ze stala np. A wyjdzie Ci z iksem np. A = 2x,
a to nie jest prawda bo stala nie moze byc x.
30 cze 14:38