Równania ruchu
Mefju: Dane są równania ruchu punktu A poruszającego się w płaszczyźnie Oxy:
x= 1+ 2 cos 3t
y= 3+4sin 3t
r=(x,y)
Wyznaczyć wektor prędkości i przyspieszenia, znaleźć tor ruchu.
29 cze 20:36
Adamm: (x−1)
2=4cos
2(3t)
(y−3)
2=16sin
2(3t)
mamy elipsę jako tor ruchu
wektor prędkości oraz przyspieszenia powinieneś wyznaczyć sam
wystarczy policzyć pierwszą oraz drugą pochodną względem czasu
29 cze 20:43
Mefju: prędkość :
Vx=1−2sin 3t
Vy= 3+4cos 3t
Przyspieszenie:
Ax=1−2cos3t
Ay=3−4sin3t
Czy to jest dobrze ?
29 cze 20:52
29 cze 20:55
Mefju: Vx=−6sin Vy= 12 cos Ax=−6cos Ay= −12 sin ? Czy teraz jest dobrze ?
29 cze 22:03
mat: vx, vy tak (z dopiskiem 3t oczywiscie)
natmiast przy ax,ay znow zapomniales o pochodnej z 3t
29 cze 22:11
Adamm: vx <− brakuje argumentu
vy <− brakuje argumentu
ax <− źle i brakuje argumentu
ay <− również źle, i również brakuje argumentu
29 cze 22:12
Mefju: Czyli będzie : Vx=−6sin 3t Vy= 12 cos 3t Ax=−6cos+3 Ay= −12 sin+3 ?
29 cze 22:12
Adamm: nie
29 cze 22:14
mat: ax = −18cos3t co nie? czemu?
29 cze 22:14
mat: ay=?
29 cze 22:14
Mefju: czyli po tym co napisał mat to Ay= −36sin 3t ?
29 cze 22:25
Adamm: tak
29 cze 22:27
Mefju: Dziękuje za pomoc
29 cze 22:39