Rownanie symetryczne
5-latek: Rozwiazac rownanie
2x
4−9x
3+14x
2−9x+2=0 / : x
2
2y
2−2−9y+14=0
2y
2−9y+12=0
a w odpoweidzi mam miec rownanie w postaci
2y
2−9y+5=0 .
26 cze 10:39
powrócony z otchłani:
blad −−− 2(x + 1x)2 = 2x2 +4 + 2/x2
26 cze 10:45
powrócony z otchłani:
Tam mialo byc 2(x + 1/x)2
26 cze 10:46
5-latek: Dobra juz mam
W odpowiedzi jest blad i ja takze zrobilem blad
mam byc tak
2(y
2−2)−9y+14=0
2y
2−9y+10=0
Wtedy rozwiazanie to
y
1=2 i y
2= 2,5
Wracam do postawienia
2x
2−5x+2=0
x= 0,5 i x
2= 2
Wiec mamy x
1= x
2=1 x
3= 0,5 x
4= 2
26 cze 10:49
26 cze 10:51