Wielomian stopnia czwartego
5-latek: Mam jeszce podobne do ostaniego ale to postarm sie zrobic jutro
na dzisiaj ostatnie takie Niby w zbiorku pokazane jako latwe
Dane sa liczby a, b, c i d ∊R+ i wielomian
P(x)= x−a)(x−b)(x+c)(x+d)
a) czy porzadkujac P(x) mozna otrzymac wielomian o wszystkich wspolczynnikach dodatnich ?
Udowodnij na podstawie wzorow Vieta ze liczby a b c d nie spelniaja ukladu nierownosci
{a+b<c+d
(a+b)(c+d)<ab+cd
{(a+b)cd<ab(c+d)
25 cze 22:39
5-latek: Mam w odpowiedzi do a ) ze nie ale dlaczego ?
Pierwiastkami tego rownania beda takie
x=a x=b x=−c x=−d
Po uporzadkowaniu dostalem tak
P(x)= x4+(−a−b+c+d)x3+(ab−ac−ad−bc−bd+cd)x3+(abc+abd−acd−bdc)x+abcd)
Najpierw podpunkt a) do wyjasnienia
26 cze 08:25
5-latek:
26 cze 09:49
5-latek: Co do b) ten uklad nie jest spelniony bo warunki zadania spelnia nstepujacy uklad rownanan
{c+d−a−b>0
{ab−ac−ad−bc−bd+cd>0
{abc+abd−acd−bdc>0
czy moze ktos sensownie wytlumaczyc podpunkt a)?
26 cze 11:26
Adamm: jeśli chodzi o punkt a)
jeśli a≠b to wybierając za x punkt między a i b, będzie P(x)<0,
a ponieważ x>0 to P(x) musi mieć współczynnik ujemny
więc musi być a=b
26 cze 12:52
Adamm: co daje nam
c+d>2a
a
2−2a(c+d)+cd>0
| | 2cd | |
a2(c+d)−2acd>0 ⇔ a(c+d)−2cd>0 ⇒ a> |
| |
| | c+d | |
a
2−2a(c+d)+cd>0
Δ=(2(c+d))
2−4cd=4c
2+4cd+4d
2
a>c+d+
√c2+cd+d2 lub a<c+d−
√c2+cd+d2
| | c+d | |
ale mamy |
| >a więc pierwsza nierówność daje sprzeczność |
| | 2 | |
| | 2cd | | c2+d2 | |
c+d−√c2+cd+d2> |
| ⇒ |
| >√c2+cd+d2 ⇒ |
| | c+d | | c+d | |
⇒ (c
2+d
2)
2>(c+d)
2(c
2+cd+d
2)>(c+d)
2(c
2+d
2) ⇒ c
2+d
2>c
2+2cd+d
2, sprzeczność
może do tego można było jakoś prościej dojść
26 cze 13:26
5-latek: Adamm teraz muszse do pracy jechac
bede wieczorem i to zobacze
W odpowiedzi jest tak
Nie. Gdyby eszystkie wspolczynniki byly dodatnie to zadna liczba ddatnia nie moglaby
byc ierwastkiem tego wielomianu
a zpodanego wzoru winika ze a∊R+ jest pierwiastkiem
Chodzi o to zadna (juz muszs3e spadac bo na 15 muszse byc w pracy
26 cze 14:06