Pddzielnosc wielomianu
5-latek: Dla jakich wartosci a i b trojmian ax20+bx19 +1 dzieli sie przez trojmian x2+x+1
Troche tutaj nieladnie bo chcac to podzielic to duzo liczenia a x2+x+1 nie rozloze w liczbach
R
25 cze 16:25
25 cze 16:32
5-latek: Dzieki
Jack 
ze znalazles i witaj
25 cze 16:34
5-latek: To teraz chcialbym pociagnac dalej watek z postu 18 : 52
zalozmy ze mamy
(x20+x19+1)/ (x2+x+1) = x18
−x20 −x19−x18
=======================
1−x18 jak dalej to mam dzielic?
25 cze 16:52
Ajtek:
Cześć, możesz to przecież zapisać jako −x
18+1 i normalnie dzielisz

.
25 cze 16:54
5-latek: Witaj
Ajtek 
Zobacz tez Modenow zadanie nr 49 .
25 cze 16:57
5-latek: Z dzielenia wyszlo mi tak
= x18−x16+x15−x13+x12−x10+x9−x7+x6−x4+x3−x+1
Co mozna zrobic teraz ?
25 cze 17:09
jc: A co chciałbyś?
25 cze 17:11
5-latek: jc
Rozwiazac to zadanie
Podzielic podzielilem i wyszlo dzielenie bez reszty
25 cze 17:13
jc:
x2+x+1 | x3−1 | x3n − 1
ax20 + bx19 + 1 = a(x20−x2) + b(x19−x) + (ax2+bx+1)
x2+x+1 | ax20 + bx19 + 1 ⇔ x2+x+1 | ax2+bx+1
ax2+bx+1 = a(x2+x+1) + (b−a)x+(1−a)
reszta = 0 ⇔ a=b=1.
25 cze 17:21
5-latek: wiec tak x20+x19+1=
(x2+x+1)(x18−x16+x15−x13+x12−x10+x9−x7+x6−x4+x3−x+1)
25 cze 17:21
jc: Tak.
25 cze 17:24
jc: Odniosę się do pierwszego wpisu. W czym Ci przeszkadza to, że R nie wystarczy?
Możesz wziąć C.
25 cze 17:27
5-latek: Post 17 : 21 dalej nie wiem co z tym zrobic
jesli chodzi o pierwszy wpis to chdzilo mi o to ze nie rozloze x2+x+1 na czynniki i
tradycyjnie nie policze a i b
25 cze 17:34
5-latek: Post 17 : 21 moj post
25 cze 17:36
jc: Wiemy, kiedy pierwszy wielomian jest wielokrotnością drugiego. Znamy iloraz.
Nie bardzo rozumiem, co jeszcze chciałbyś zrobić.
25 cze 17:43