dzielenie wielomianow
5-latek : Jeszcze jedno mam takie zadanko
Dla jakich wartości ai b trójmian x2+x+1 jest podzielnikiem wielomianu ax20+bx19+1
Żeby ten trójmian rozkladal na czynniki to nie ma problemu
Tutaj jedna wychodzi Δ<0
Znowu pytanie
Czy to dzielic ?
1 kwi 12:26
ICSP: ax20 + bx19 + 1 = ax20 − ax2 + bx19 − bx + ax2 + bx + 1 =
= ax2(x18 − 1) + bx(x18 − 1) + a(x2 + x + 1) + (b − a)x + 1− a
R(x) = (b − a)x + 1− a = 0 ⇒ a = b = 1
1 kwi 12:49
Jack: ohoh, fajne
1 kwi 14:14
Jack: tak wgl, jak to tak, tak mozna?
bo nie za bardzo widze, czemu akurat x(b−a) + 1 − a wziales tylko pod uwage...
moglby ktos wytlumaczyc ?
1 kwi 15:45
ICSP: 5−latek przyjdzie to wyjaśni
1 kwi 16:07
Jack: oki
1 kwi 16:08
5-latek : dziekuje CI bardzo ICSP
mam remont instalacji elektrycznej w domu i dopiero odpisuje
Jack jeśli wielomian jest podzielnikiem innego wielomianu to reszta z dzielenia wynosi 0
.
1 kwi 18:34
Jack: bo ale skad wiemy ze ax2(x18 −1) dzieli sie bez reszty? i to drugie tez? , tylko wiemy ze
x2 + x+ 1 dzieli sie bez reszty...
1 kwi 18:35
5-latek : A wykonales dzielenie ?
1 kwi 18:36
Jack: pytasz się , czy podzieliłem x2+x+1 przez x18 − 1?
1 kwi 18:39
Jack:
(x18 − 1) = (x9)2 − 12 = (x9 − 1)(x9 + 1) = ((x3)3 − 13)(x9 + 1) =
= (x−1)(x2+x+1)(x9+1)...no dobra... dzieli sie ;x
1 kwi 18:42
Jack: heh, nawet zle rozpisalem, ale mniejsza, w kazdym razie na pewno sie dzieli...
1 kwi 18:45
Saizou :
zauważ że
xn−1=(x−1)(xn−1+xn−2+...+x+1), biorąc n=18 mamy
x18−1=(x−1)(x17+x16)+...+x+1) grupując "po 3" w tym długim nawiasie mamy
x18−1=(x−1)(x15(x2+x+1)+x12(x2+x+1)+...+x3(x2+x+1)+x2+x+1) zatem...
1 kwi 18:45
jc:
x18 − 1 = (x3 − 1)(x15 + x12 + x9 + x6 + x3 + 1)
x3 − 1 = (x − 1)(x2 + x + 1)
Ogólnie, wielomian x2 + x + 1 jest dzielnikiem wielomianu x3n − 1
1 kwi 18:46
5-latek : To zadanie jest wbrew pozorom trudne
ja dzisiaj tylko asystuje . Musze sam to rozwiązanie przetrawić
mam inne rozwiązanie tego zadania ale to mnie tez interesuje
ja mysle tak
skoro ten trójmian ma być podzielnikiem tego wielomianu to
ax20+bx19+1= (x2+x+1)*V(x)
V(x) to wynik dzielenia tych wielominanow
Reszta z dzielenia tych wielomianow musi być rowna 0
1 kwi 18:52
Jack: no tak
1 kwi 18:57
5-latek : Jack 
Zadanie jest bardzo stare bo ze zbioru z 1953r
Moglby ktos sie wypowiedziec na temat mojego ostatniego postu ?
1 kwi 19:09
5-latek :
1 kwi 20:32
ICSP: Po ciągnij swój to myślenia dalej.
2 kwi 11:14