matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź ekstremum funkcji
mar:
Znajdź ekstremum funkcji y=x
√
1−x
2
24 cze 14:09
:
policz pochodną przyrównaj do zera i spr znak po obu stronach jej miejsc zerowych
https://matematykaszkolna.pl/strona/387.html
24 cze 14:14
jc:
0 ≤ (x −
√
1−x
2
)
2
= 1 − 2x
√
1−x
2
x
√
1−x
2
≤ 1/2, "=" mamy x=
√
1−x
2
, czyli dla x=1/
√
2
24 cze 14:29