259^33mod100
Ala: Hej, czy moglby mi ktos pokazac jak szybko rozwiazac:
25933mod100?
(wynik to 79)
23 cze 18:20
23 cze 18:25
Ala: Niestety nadal nie rozumiem, mozna prosic o jakis przyklad?
23 cze 18:43
Ala: Nie byloby problemu gdyby zamiast 100 bylaby liczba mniejsza niz potega... Ale tutaj tak nie
jest i szukam SZYBKIEGO sposobu na obliczenie modulo
23 cze 19:24
Adamm: 25933≡(−1)33≡3 mod 4
to jest dosyć proste
25933≡933 mod 25
to też
φ(25)=20
933≡366≡36≡272≡4 mod 25
x≡3 mod 4
x≡4 mod 25
z drugiego mamy x≡4, 29, 54, 79 mod 100
to są nasi kandydaci
a z drugiego x≡79 mod 100, i to nasz wynik
23 cze 19:53
Mila:
Skorzystaj z dwumianu Newtona
259
33=(300−41)
33=
| | | | | | | |
=30033− | *30032*41+ | *30031*41+.....+ | *3001*4132−4133= |
| | | | |
każdy składnik oprócz ostatniego jest liczbą podzielną przez 100⇔
=k*100−41
33, k∊N
41
33=(40+1)
33=
| | | | | |
=4033+ | *4032+......+ | *401+1= |
| | | |
każdy składnik oprócz dwóch ostatnich jest liczbą podzielną przez 100
33*40+1=1321=1300+21
259
33=m*100−21=−21(mod100)=79(mod100)
23 cze 20:50