Wyznaczyc dwie ostatnie cyfry liczb
Ak: Za pomoca tw. Eulera wyznaczyc dwie ostatnie cyfry liczb:
25910233
382
Prosze o wytlumaczenie
21 cze 17:17
loki:
wartaloby poszukać w Internecie przykładów a nie czekać na gotowca
21 cze 17:17
Ak: Nie szukam gotowca, a metody rozwiazania, a to chyba roznica?
21 cze 17:22
Adamm: tocjent z 100 to 40
25910233=25910200*25933≡(−41)33=
=−41*4132=−41*168116≡−41*(−19)16=−41*1916=−41*3618≡−41*(−39)8=
=−41*398=−41*15214≡−41*214=−41*4412≡−413=−41*1681≡41*19=779≡79 mod 100
21 cze 17:26
Adamm: albo inaczej
element odwrotny do 59 w klasie reszt modulo 100 wynosi 39
5933≡397 mod 100
i dalej tak samo
21 cze 17:29
Adamm: "w klasie reszt modulo 100"
to znaczy, nie w klasie reszt, tylko w ciele
21 cze 17:32