macierz odwrotna
Nokde: Mam problem ze sprawdzeniem wychodzi mi inny wynik ^^
|−1 1| to jest macierz kwadratowa jak coś
|−2 1|
Obliczam wyznacznik |A| =1
AD =
|1 −2|
|1 −1|
I teraz tutaj chyba gdzieś błąd popełniam. Ale nie mam pojecia gdzie: Na glownej przekatnej
maja
byc same plusy, maja być naprzemian plus minus, albo minus plus no to jak na glownej maja byc \
plusy:
|1 2| −2 mnoże przez − wychodzi 2
|1 1| do −1 zamieniam zeby był plus czyli mnoże przez minus i jest w tym momencie naprzemian.
Skoro do −1 przemnozyłem razy − to do 1 mnoże razy plus czyli macierz wychodzi cała
dodatnia
Tranponuje
|1 1| I jest źle wynik poprawny to |1 −1|
|2 1| |2 −1| No i jak niby do tego miało dojść ?
21 cze 14:40
Benny: Jak szukasz AD to każdy element tej macierzy jest wyznacznikiem podmacierzy A', która powstaje
po usunięciu i−tego wiersza i j−tej kolumny * (−1)i+j
21 cze 14:42
Nokde: No i gdzie ja mam tam błąd ?
21 cze 15:00
Benny: a11=1*(−1)1+1=1
a12=−2*(−1)2+1=2
a21=1*(−1)1+2=−1
a22=−1*(−1)2+2=−1
AD=
1 2
−1 −1
ADT=
1 −1
2 −1
21 cze 15:31
Nokde: Nadal nie rozumiem, nauczyciel uczył mnie w ten sposób że wystarczy zrobić punkt przeciecia sie
i wpisac w to miejsce to co nam zostało
21 cze 15:36
Nokde: Najlepsze że tylko ten jeden przykład mi nie wychodzi a reszta wychodzi
21 cze 15:36
Benny: Masz dany wzór na macierz odwrotną metodą dopełnień algebraicznych. Naucz się go.
21 cze 15:40
Nokde: Przy macierzach kwadratowy 3x3 robi sie problem z tym wzorem
22 cze 12:54
Benny: Nie robi się żaden problem. Pokaż jak liczysz.
22 cze 13:24
Nokde: Dobra z tym już nie mam problemu robię w inny sposób. Zle zrozumiałem goscia jak tłumaczył
w sensie przy dodawaniu plusów i minusów na przemian... Zrozumiałem go że na przekątnych mają
być plusy
no i to jest prawda ale mają być plusy w dopisywaniu a ja zrozumiałem że w wyniku. Benny i tak
mam problem
z kolejnym zadaniem umieszcze go w nowym poscie. Ta sprawa jest już załatwiona i dzięki za
pomoc
22 cze 13:50
22 cze 13:59