Równania macierzowe
Nokde: Rozwiaż równanie :
X*|−2 3|=|2 −2|
| 1 5| |1 −4| przemnażam to co stoi przy X z prawej strony ale najpierw:
Zajmuje się tym co stoi przy X:
wyznacznik wynosi = −13
Robie macierz odwrotna:
|5 1 |= Dopisuje plusy i minusy na przemian
|3 −2|
Wychodzi:
|5 −1 |
|−3 −2| i znowu się zaczynaja schody :
Mnoże |2 −2| przez to co mi wyszło
|1 −4|
I wychodzi mi taki wynik:
x=−1/13 |12 −2|
|9 5| Problem jest taki że w odpowiedziach mam −5 a nie 5 i gdzie ja mam błąd
?
22 cze 13:58
Benny: Macierz odwrotna do
| −2 3|
| 1 5| to
| −1 | |
| *|5 −1| i to jeszcze transponować, czyli |
| 13 | |
|−3 −2|
|−1 −2|
Pomnóżmy przez macierz po prawej
|2 −2| |5 −3| |12 −2|
|1 −4| |−1 −2| = |9 5|
22 cze 14:38
Nokde: Czyli mam rozumieć ze w odpowiedziach jest błąd?

chodzi mi w sumie tylko o to bo dalej wiem jak sie robi

|12 −2|
|9 5|
w odpowiedziach jest :
|12 −2|
|9 − 5|
23 cze 09:17