dzielenie wielomianu
5-latek: Dla jakiej wartosci m wielomian x3+y3+z3+mxyz jest podzielny przez x+y+z?
20 cze 19:33
Adamm: żeby był podzielny to musi być równy zero dla z=−x−y, zatem
(−x−y)3+y3+x3+m(−x−y)xy=0
−3x2y−3xy2−mx2y−mxy2=0
m=−3
20 cze 19:42
5-latek: Czesc
Na czym polegala trudnosc tego zadania ? Bo bylo oznaczone ono jak bardzo trudne
20 cze 19:49
Adamm: Cześć
5−latek 
zadania zazwyczaj są trudne nie ze względu na to że są skomplikowane, ale dlatego
że trudno wpaść przy nich na jakiś pomysł
może akurat tutaj autor nie pomyślał że można na coś takiego wpaść
20 cze 19:51
Adamm: można się domyślać, ale nie ma po co
20 cze 19:55
why: Adamm, dlaczego musi być x+y+z = 0 ?
20 cze 20:32
mat: Nie musi być x+y+z=0 tylko
Skoro x3+y3+z4+mxyz=(x+y+z)*Jakiś−wielomian
to dla z=−x−y mamy x3+y3+z4+mxyz=0
20 cze 20:33
Adamm: W(a)=0 jest równoważne temu że x−a dzieli W(x)
20 cze 20:36
20 cze 20:37
why: ok, dzięki
20 cze 20:48