granice
Tofik: | | √ax2+2 | |
wyznacz parametr a wiedząc , że lim x→−∞ |
| = −2 ... znalazłem już rozwiązanie |
| | 3x+a | |
tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/forum/264761.html
jednak go nie rozumiem...czy tutaj obliczenia są na takiej samej zasadzie jak w przypadku
| | −√a | |
liczenia granicy ciągów..nie rozumiem skąd tam się minus wziął przy wynik |
| ... |
| | 3 | |
przypuszczam ze ma to związek z tym że x→−
∞ ale nie wiem dlaczego tam się ten minus
pojawia..bardzo proszę o jakieś wytłumaczenie
19 cze 19:21
Adamm: |x| możemy zastąpić przez −x ponieważ dla odpowiednio małych x mamy x<0
dlatego minus
19 cze 19:23
Tofik: hmm no tak jak x jest ujemne to |x| =−x ...ale skąd ja wiem ze to x jest ujemne?...przepraszam
ze zadaję takie pytania ale sam próbuje nauczyć się tematów zwiazanych z granicami i coś mi
widać nie idzie:( i jeszcze jedno: czy to liczę normalnie tak jak granicę ciągu?...bo na razie
granicę funkcji liczyłem tylko w jakimś punkcie x0
19 cze 19:37
Adamm: liczysz analogicznie
w granicach −∞, ∞, praktycznie to to samo co granica ciągu (nie jest to samo, ale w przykładach
które robisz, pewnie nie będzie różnicy)
19 cze 19:48
Tofik: bardzo dziękuję Adamm,a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć co z tym minusem... czy bo nadal nie
ogarniam czemu |x|=−x w tym przypadku...przecież ja nie wiem czy x jest dodatnie czy
ujemne..czy to jest po prostu takaa zasada przy x→−∞ ?
19 cze 19:53
Adamm: to w czym jesteśmy wolni to wybranie przedziału (−∞;a) gdzie a jest jakąś liczbą,
na którym tą granicę liczymy
i to czy wybierzemy a=0, czy inaczej, bez znaczenia
19 cze 20:00
Tofik: hmm nadal nie rozumiem |x|=−x ale trudno...chyba poczekam z tym zadaniem aż przerobię
temat,,granice funkcji w nieskończoność''moze wtedy będe więcej rozumieć...dziękuje za pomoc
19 cze 20:08