matematykaszkolna.pl
granice Tofik:
 ax2+2 
wyznacz parametr a wiedząc , że lim x→−

= −2 ... znalazłem już rozwiązanie
 3x+a 
tego zadania https://matematykaszkolna.pl/forum/264761.html jednak go nie rozumiem...czy tutaj obliczenia są na takiej samej zasadzie jak w przypadku
 a 
liczenia granicy ciągów..nie rozumiem skąd tam się minus wziął przy wynik

...
 3 
przypuszczam ze ma to związek z tym że x→− ale nie wiem dlaczego tam się ten minus pojawia..bardzo proszę o jakieś wytłumaczenie
19 cze 19:21
Adamm: |x| możemy zastąpić przez −x ponieważ dla odpowiednio małych x mamy x<0 dlatego minus
19 cze 19:23
Tofik: hmm no tak jak x jest ujemne to |x| =−x ...ale skąd ja wiem ze to x jest ujemne?...przepraszam ze zadaję takie pytania ale sam próbuje nauczyć się tematów zwiazanych z granicami i coś mi widać nie idzie:( i jeszcze jedno: czy to liczę normalnie tak jak granicę ciągu?...bo na razie granicę funkcji liczyłem tylko w jakimś punkcie x0
19 cze 19:37
Adamm: liczysz analogicznie w granicach −, , praktycznie to to samo co granica ciągu (nie jest to samo, ale w przykładach które robisz, pewnie nie będzie różnicy)
19 cze 19:48
Tofik: bardzo dziękuję Adamm,a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć co z tym minusem... czy bo nadal nie ogarniam czemu |x|=−x w tym przypadku...przecież ja nie wiem czy x jest dodatnie czy ujemne..czy to jest po prostu takaa zasada przy x→− ?
19 cze 19:53
Adamm: to w czym jesteśmy wolni to wybranie przedziału (−;a) gdzie a jest jakąś liczbą, na którym tą granicę liczymy i to czy wybierzemy a=0, czy inaczej, bez znaczenia
19 cze 20:00
Tofik: hmm nadal nie rozumiem |x|=−x ale trudno...chyba poczekam z tym zadaniem aż przerobię temat,,granice funkcji w nieskończoność''moze wtedy będe więcej rozumieć...dziękuje za pomoc emotka
19 cze 20:08