wyznacz parametr a
a_1886: Wyznacz parametr a , więdząc , że: lim x dąży do minus nieskońcozności √ax2+2/3x+a = −2
9 lis 13:40
PW: Co to znaczy lim x dąży do minus nieskończoności?
Kiedy ktoś tak formułuje pytanie, to jestem niemal pewien, że nie wie o czym mówi. Zapis ułamka
też niewłaściwy: mamy dzielić przez 3, przez 3x, czy przez (3x+a)?
9 lis 14:12
a_1886: Sory, pierwszy raz na forum, nie ogarnąłem jeszcze opcji. Dzielimy przez (3x+a).
9 lis 14:16
PW:
| | √ax²+2 | | |x|√a+2x² | | √a | |
lim |
| = lim |
| = − |
| =(zał.)= −2 |
| | 3x+a | | x(3+ax) | | 3 | |
x→−∞ x→−∞
9 lis 14:43
a_1886: Dzięki wielkie.
9 lis 15:08