Porownanie wspolczynnikow
5-latek: Znajdz takie liczby calkowite b,c,m,p i q aby dla kazdego x zachodzila rownosc
x5+x+1= (x2+bx+c)(x3+mx2+px+q)
(x2+bx+c)(x3+mx2+px+q)= x5+mx4+px3+qx2+bx4+bmx3+bpx2+bqx+cx3+cmx2+cpx+cq=
x5+(m+b)x4+(p+bm+c)x3+(q+bp+cm)x2+(cp+bq)x+cq
Mamy uklad rownan
{m+p=0
{p+bm+c=0
{q+bp+cm=0
{cp+bq=1
{cq=1
jak sie za niego zabrac ?
17 cze 22:07
jc:
Jeśli z3 = 1, z≠1, to z5+z+1 = z2+z+1 = 0, a więc
x5+x+1 dzieli się bez reszty przez x2+x+1.
Podziel i zobaczymy co wyjdzie.
17 cze 22:15
karty do gry : x2 + bx + c nie może posiadać pierwiastków rzeczywistych, więc w szczególności c > 0
Przyjmij c = 1 wtedy q = 1
m + b = 0
p + bm + 1 = 0
1 + bp + m = 0
p + b = 1
Przyjmujemy b = 1 stąd m = −1 i p = 0
i widzimy, ze tak dobrana trójka i w konsekwencji piątka spełnia twój układ równań.
17 cze 22:17
jc:
(x−1)(x5+x+1) = x6−x5+x2−1 = (x6−1) − x2(x3−1)
=(x3−1)(x3−x2+1)=(x−1) (x2+x+1)(x3−x2+1)
17 cze 22:19
jc: Ale kombinujecie
17 cze 22:20
karty do gry : Ważne, że wychodzi
17 cze 22:22
5-latek: Zastananwialem sie nad taka rzecza
mam cq=1 to wtedy c=−1 i q=−1 lub c=1 i q=1
Teraz mam pytanie
dlaczego x2+bx+c nie moze posiadac pierwiastkow rzeczywistych ?
17 cze 22:30
jc: Rozpatrywany wielomian jest funkcją rosnącą, więc ma dokładnie jeden pierwiastek.
Jeśli wielomian kwadratowy dzieli nasz wielomian, to wielomian ten nie może mieć
pierwiastka rzeczywistego, gdyż wtedy mielibyśmy co najmniej trzy pierwiastki
rzeczywiste.
Jeśli nie chcesz podglądać, to sam pomnóż swój wielomian przez (x−1), a potem
wynik rozłóż na czynniki, ale z x−1 poczekaj.
17 cze 22:40
5-latek: dzieki za wytlumaczenie .
17 cze 22:45
5-latek: Do tego jednak musze dopytac
Dlaczego mam pomnozyc przez (x−1) ?
17 cze 22:46
jc: Spójrz na 22:19. A skąd pomysł? Bo znałem czynnik kwadratowy iw spodziewałem
się przez co dobrze pomnożyć.
17 cze 22:53
Agata: Na jakim poziomie jest to zadanie?
17 cze 23:11
5-latek: Agatko poziom liceum
Zreszta wszyskie zadania ktore tu bede wstawial z wielomianow to ten poziom .
17 cze 23:49
17 cze 23:51