Rozkladanie na czynniki
5-latek: Rozloz na czynniki wielomian
(a−b)c2+(b−c)a2+(c−a)b2
Wskazowka Wykonaj mnozenie tylko w dwoch skaldnikach
Pytanie czy jakis konkretnych dwoch czy jest to obojetne ?
17 cze 21:46
jc: Co mamy dla a=b?
A dla a=c? b=c?
Co z tego wynika?
17 cze 21:48
5-latek: Przypadek a=b
a3−ca2+ca2−a3=0
jesli a=c
a3−ba2+ba2−a3=0
jesli b=c to
ac2−c3+c3−ac2=0
ALe co z tego wynika to nie wiem
17 cze 22:25
jc: Może to po prostu (a−b)(a−c)(b−c) ?
17 cze 22:34
5-latek: jc 
taka jest wlasnie odpowiedz
Wytlumacz skad to wiedziales?
17 cze 22:37
jc: Wielomian z zadania dzieli się przez (a−b), (b−c) oraz (c−a),
więc powinien być iloczynem tych czynników. Pozostaje czynnik stały.
Łatwo sprawdzić, że to jeden.
17 cze 22:45
5-latek: no tak .
17 cze 22:48
Adamm: 5−latek, cześć
17 cze 22:51
jc: No to spróbuj teraz rozłożyć coś takiego:
(a−b)c3+(b−c)a3+(c−a)b3
Tym razem zastosowałbym się do wskazówki autora.
17 cze 22:52
5-latek: Dobrze zrobie to
17 cze 23:08
5-latek: Witaj
Adamm
17 cze 23:09
Mila:
1)
(a−b)c2+(b−c)a2+(c−a)b2 =
=a c2−b c2+(b−c)*a2+c*b2−a*b2=
=a*(c2−b2)−bc*(c−b)+(b−c)*a2=
=a*(c−b)*(c+b)−bc*(c−b)+(b−c)*a2=
=(b−c)*[−ac−ab+bc+a2]=
=(b−c)*[a(a−c)+b*(c−a)]=
=(b−c)*(a−c)*(a−b)
17 cze 23:21
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
17 cze 23:23
jc: Równie ładnego wyniku spodziewam się w tym przypadku:
(a−b)c3+(b−c)a3+(c−a)b3
Wszystkich zachęcam do poszukiwań.
17 cze 23:28
Mila:
Witam wszystkich ciepło w ten chłodny wieczór
17 cze 23:34
5-latek: W chlodny i deszczowy
17 cze 23:43
Omikron: =ac
3−bc
3+ba
3−ca
3+(c−a)b
3=ac(c−a)(c+a)−b(c−a)(c
2+ca+a
2)+(c−a)b
3=
=(c−a)(ac
2+a
2c−bc
2−abc−a
2b+b
3)=(c−a)[c
2(a−b)+ac(a−b)−b(a−b)(a+b)]=
=(c−a)(a−b)(c
2+ac−ab−b
2)=(c−a)(a−b)[(c−b)(c+b)+a(c−b)]=(c−a)(a−b)(c−b)(a+b+c)
Również wszystkich pozdrawiam
17 cze 23:45
Benny: W(x)=(x−b)c3+(b−c)x3+(c−x)b3
W(b)=0
W(c)=0
W(x)=(x−b)(x−c)(ax−d)
(x2−x(b+c)+bc)(ax−d)=...
widać, że a=1 oraz d=c2−b2
W(x)=(x−b)(x−c)(x−c2+b2)
W(a)=(a−b)(a−c)(a−c2+b2)
17 cze 23:49
Metis: Cześć Wszystkim
17 cze 23:50
jc: Brawo Omikron

Dobranoc Wszystkim!
18 cze 01:07