z
1551: Skąd bierze się zamiana :
| | 1 | |
A(x) = 1 + 2x + 22x2 + 23x3 +... = |
| |
| | 1−2x | |
Mógłby mi ktoś wyjaśnić tę równość ? Uczę się funkcji tworzących i został tam zastosowany taki
zapis. Myślałem, że to ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego, ale coś nie wychozdzi z tego.
17 cze 16:26
Adamm: zamiast x postaw 2x, masz swoją równość
17 cze 16:29
'Leszek: Wlasnie z szeregu geometrycznego wychodzi bo :
2x/1 = 22x2/2x = .....2x
17 cze 16:31
1551: | | 1−(2x)n | |
Dzięki Panowie. q =2x wyliczyłem, ale suma szeregu wychodzi 1* |
| . Dziękuję za |
| | 1−2x | |
pomoc.
17 cze 16:35
17 cze 16:48
'Leszek: | | 1 | |
Podales po prawej stronie wyrazenie = |
| , co jest prawdziwe przy warunku | 2x | < 1 |
| | 1−2x | |
17 cze 16:50
1551: Dzięki wielkie jeszcze raz
17 cze 17:32
Mariusz:
| | 1−(2x)n | |
... i granica przy n→∞ z 1* |
| |
| | 1−2x | |
musi być skończona
"zbieżność nie ma znaczenia, mamy do czynienia z funkcjami tworzącymi"
Nie do końca ,promień zbieżności takiego szeregu powinien być różny od zera
przynajmniej dla jakiegoś przedziału ten szereg powinien być zbieżny
17 cze 20:45