Zbadaj, w zależności od wartości parametru [P[m]] (m∊R), liczbe punktów wspólnyc
omenn:
Zbadaj, w zależności od wartości parametru
m (m∊R), liczbe punktów wspólnych okręgu o z
prosta I, jeśli:
o: (x+2)
2+(y+4)
2=2
I: y=−x+m
Doszedłem do momentu, gdzie uzyskałem równanie kwadratowe z m wyliczyłem miejsca zerowe
−8,−4 ale nie wiem jak teraz okreslić ilośc rozwiązań dla parametru m. Prosze o pomoc
25 sty 23:02
paziówna: (jakie równanie kwadratowe

)
y = −x + m ⇔ x + y − m = 0
masz taki fajny wzór:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
my chcemy odległość pkt−u S od ( S(−2, −4) środek okręgu ) od prostej l.
| | |1*(−2) + 1*(−4) − m| | |
d = |
| |
| | √12 + 12 | |
r − promień okręgu, r =
√2
0 rozwiązań, jeśli:
d > r
(prosta nie ma pktów wspólnych z okręgiem)
1 rozwiązanie, jeśli:
d = r
(prosta jest styczną − tutaj będą 2 odpowiedzi)
2 rozwiązania, jeśli:
d < r
(prosta jest sieczną)
25 sty 23:22
Bogdan:

(x + 2)
2 + (−x + m + 4)
2 − 2 = 0
x
2 + 4x + 4 + x
2 + m
2 + 16 − 2mx − 8x + 8m − 2 = 0
2x
2 + (−4 − 2m)x + (m
2 + 8m + 18) = 0
Δ = 16 + 16m + 4m
2 − 8m
2 − 64m − 144 = −4m
2 − 48m − 128 = −4(m + 8)(m + 4)
Δ < 0 dla m∊.... brak punktów wspólnych
Δ = 0 dla m∊.... 1 punkt wspólny
Δ > 0 dla m∊.... 2 punkty wspólne
25 sty 23:32
omenn: Dziękuję wam bardzo
26 sty 07:30
s: γ
19 lis 21:10