Trygonometria
Kinia: Witam mam takie zadanko ktoś mi podpowie jak je rozwiązać?
przedstaw sumę w postaci iloczynu
i
jak dodać sin50 + sin10 ? oczywiście w stopniach
11 cze 22:15
11 cze 22:16
Kinia: no dobrze ale co mam podstawić za cosα jak nie mam podanego przy nim żadnego konta?
11 cze 22:21
Kinia: kąta* boże...
11 cze 22:21
Adamm: musisz poszukać takiego kąta, że jego cosinus wynosi √3/2
11 cze 22:23
Kinia: | | √3 | |
znaczy rozumiem |
| to cos30 stopni... ale co mam do tego dodać ? |
| | 2 | |
11 cze 22:25
Adamm: cosα
11 cze 22:26
Kinia: | | α+B | | α−B | |
ale przecież tam nie ma podanego żadnego konta... czyli że 2cos |
| cos |
| (B zamiast |
| | 2 | | 2 | |
bety ale chyba wiadomo o co chodzi
no i co na miejscu Bety daję? x ?
11 cze 22:30
Mila:
| √3 | | π | | | | | |
| +cosα=cos |
| +cosα=2*cos |
| *cos |
| = |
| 2 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | π | | α | | π | | α | |
=2*cos( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
11 cze 23:09
Kinia: i to jest wynik ?
11 cze 23:14
Mila:
Tak, masz wyrażenie w postaci iloczynu.
11 cze 23:26
Kinia: dziękuje
12 cze 07:13