Zapisz liczbę w postaci potęgi liczby 2
Eric: Zapisz liczbę w postaci potęgi liczby 2:
3√16 * √2 * 4√8
Z góry dziękuję za pomoc
8 cze 17:22
8 cze 17:23
Eric: Stronę widziałem już wcześniej, niestety nie byłem w stanie dojść do satysfakcjonującego mnie
rozwiązania. Byłbym wdzięczy zatem za podpowiedź, ale chociaż rozpisany początek.
8 cze 17:25
Adamm: pierwiastki zamień na potęgi
n√a=a1/n
16, 8, na potęgi dwójki
skorzystaj z podanej strony
8 cze 17:26
Eric: 3√16 * √2 * 4√8 = 1613 * √2 * 814 = 243 * (2 * 234)12 =
243 * 278
Czy jest to poprawny wynik?
8 cze 17:33
Adamm: polecenie brzmi
zapisz w postaci potęgi dwójki
czyli do postaci 2a gdzie a jest jakąś liczbą
8 cze 17:34