długość łuku paraboli
demonkuba: cześć, czy ktos ma jakikolwiek pomysł jak policzyc całką długość łuku paraboli y=x2 od 0 do 3
?
7 cze 19:01
karty do gry : Może wykorzystać wzór na długość łuku ?
l = ∫03 √1 + (y')2 dx
7 cze 19:02
demonkuba: wiem wiem ale wychodzi calka √1+4*x2 której rozwiazac nie potrafię
7 cze 19:05
Adamm: to zastosuj np. któreś z podstawień Eulera
jest o tym dużo na tym forum
7 cze 19:07
karty do gry : 1. Podstawienie 2x = sinh(t)
2. Podstawienia Eulera (I lub II)
3. jest też gotowy wzór :
| | 1 | |
∫ √x2 + 1 dx = |
| (x√x2 + 1 + arsinh(x) + C. |
| | 2 | |
Do takiej całki prowadzi podstawienie t = 2x.
7 cze 19:08
7 cze 19:09
'Leszek: Podstawienie : 1 + 4x2 = ( t + 2x)2
1+ 4x2 = t2 + 4tx + 4x2⇒ x = (1−t2)/(4t) ⇒ dx = .......dokoncz
7 cze 19:14
jc: Podpowiem, t∊[1, 6+√35].
7 cze 19:22
jc: Pomyłka, t∊[1, 6+√37].
7 cze 19:23