R
greggy_0: Reszta z dzielenia wielomianu f przez dwumian x − 1 jest równa 1 , przy dzieleniu przez x − 2
jest
równa −2, a przy dzieleniu przez x − 3 wynosi −1. Oblicz reszte z dzielenia wielomianu f przez
x3 − 6x2 + 11x − 6.
7 cze 00:46
mat: Zauważ, że x3−6x2+11x−6=(x−1)(x−2)(x−3)
7 cze 01:36
7 cze 01:39
mat: f(x)=(x−1)(x−2)(x−3)*Q(x)+(ax2+bx+c)
f(1)=1=a+b+c
f(2)=−2=4a+2b+c
f(3)=−1=9a+3b+c
I masz uklad 3 zmiennych z 3 niewiadomymi
7 cze 01:42
mat: a=2, b=−9, c=8
Więc reszta to 2x2−9x+8
7 cze 01:44