Równanie
Kuba: Rozwiąż równanie: −2x2 +11x−3=0
6 cze 20:02
Mila:
Licz deltę i pisz wzory na pierwiastki, z czym masz problem?
6 cze 20:06
6 cze 20:10
Kuba: Przepraszam, źle napisałem zadanie. Problem mam z sumą kwadratów rozwiązań tego równania.
6 cze 20:39
Mila:
To napisz jakie jest polecenie.
6 cze 21:12
Kuba: Dane jest równanie −2x2 +11−3=0. Prawdziwe są zdania:
A) Równanie ma dwa rozwiązania
B) Suma kwadratów rozwiązań tego równania jest równa 121/4
C) Suma kwadratów rozwiązań tego równania jest równa 109/4
D) Rozwiązania są liczbami różnych znaków
6 cze 22:35
yht:
a = −2, b = 11, c = −3
Suma kwadratów rozpisana na wzory Viete'a
| | −b | | c | |
x12+x22 = x12+2x1*x2+x22 −2x1x2 = (x1+x2)2 −2x1*x2 = ( |
| )2 − 2* |
| |
| | a | | a | |
| | b2 | | 2*c | | 112 | | 2*(−3) | | 121 | | −6 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | a2 | | a | | (−2)2 | | −2 | | 4 | | −2 | |
| | 121 | | 121 | | 12 | | 109 | |
|
| − 3 = |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
6 cze 22:51
Mila:
a) Δ=121−4*(−2)*(−3)=121−24=97>0 ma dwa różne rozwiązania
b i c masz rozwiązane
d) −2x
2 +11x−3=0
| | −3 | | 3 | |
x1*x2= |
| = |
| ⇔rozwiązania mają ten sam znak |
| | −2 | | 2 | |
6 cze 22:57