Pomożecie?
Joanna: Dany jest ciąg an o wzorze ogólnym an = √2 *n −1.
Ile wynosi suma S5 tego ciągu?
6 cze 17:53
6 cze 17:54
Joanna: Skąd wiadomo że to ciąg arytmetyczny?
6 cze 17:56
Adamm: bo różnica dwóch kolejnych wyrazów tego ciągu jest stała (niezależna od n)
6 cze 17:57
Joanna: Obliczylam, ze r= √2
A jak obliczyc a1?
6 cze 17:59
Adamm: podstaw n=1 do wzoru ciągu
6 cze 17:59
Adamm: różnica nie jest ci tutaj potrzebna
6 cze 18:00
Joanna: Aha, faktycznie.
Pisze jutro z tego sprawdzian i nic kompletnie nie pamiętam
6 cze 18:01
Joanna: a1 = √2 −1 ?
6 cze 18:03
Adamm: tak
6 cze 18:04
Joanna: S5 = √2−1+52 *5
6 cze 18:07
Adamm: nie
policz a
5 i podstaw
6 cze 18:07
Joanna: S5 = 5√2 −5
6 cze 18:10
Adamm: nie
podstaw n=5 tak jak zrobiłaś to dla a1
6 cze 18:11
Joanna: Nieee 15√2 −5
6 cze 18:12
Joanna: a5 mi wyszło 5√2 −1
6 cze 18:12
Adamm: tak, 5√2−1
podstaw do wyrażenia i uprość je
6 cze 18:14
Joanna: To suma wychodzi 15√2 −5
6 cze 18:16
Adamm: tak
no i mamy to z głowy
6 cze 18:17
Joanna: Dzięki wielkie
6 cze 18:19