5 cze 17:52
kochanus_niepospolitus:
A czemu Ci zależy na czasie w odniesieniu do tych zadań ze sprawdzianu
5 cze 17:57
Patryczek: ponieważ jutro mam z tego sprawdzian
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
i chciałbym się tego nauczyć bo sciaganie niestety nie
wchodzi w gre
5 cze 18:05
kochanus_niepospolitus:
a potrafisz cokolwiek z funkcji kwadratowych?
Okey.
Zad 1.
Podaj zbiór wartości funkcji.
pytanie: co to jest zbiór wartości funkcji ?
pytanie: czy wiesz jak wygląda (pi razy oko) wykres funkcji kwadratowej ?
5 cze 18:06
Patryczek: Nie wiem
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Tłumacz
5 cze 18:11
kochanus_niepospolitus:
Nie wiesz co to jest zbiór wartości funkcji
![](emots/2/pytajnik.gif)
Nie wiesz jaki jest wykres funkcji kwadratowej
5 cze 18:11
Patryczek: niestety
5 cze 18:12
5 cze 18:12
Patryczek: Nie mam czasu na to ... Liczyłem, że mi to ktoś rozwiąże, ale chyba bede musiał się pofatygować
gdzie indzie ... Dzięki za poswiecony czas
5 cze 18:14
Patryczek: Niestety profesorem z matmy nie zostane
5 cze 18:14
kochanus_niepospolitus:
wiedząc to, oraz wiedząc, że funkcja kwadratowa ma kształt paraboli, to:
A.1.a)
f(x) = x
2 − 2x − 3
zauważamy, że a>0 (bo mamy f(x) =
ax
2 + bx + c ... więc a=1)
więc parabola ma ramiona skierowane do góry
wyznaczamy y
wierzchołka ze wzoru podanego w linku:
| −Δ | | −(22 −4*1*(−3)) | | 4 + 12 | |
yw = |
| = |
| = − |
| = −4 |
| 4a | | 4 | | 4 | |
Więc wiemy, że ZW = <−4 ; +
∞)
Analogicznie zrób pozostałe 3 przykłady z tego zadania ... zapisz je tutaj (z całym tym
rozumowaniem) ... sprawdzę
5 cze 18:17
kochanus_niepospolitus:
przed chwilą pisałeś że nie ma opcji ściągania ... więc co Ci da że ktoś Ci gotowca zrobi z
tych zadań? Dostaniesz podobne i już nie będzie wiedział jak zrobić
a jeżeli czekasz na gotowca ... to powiem mało grzecznie − 'spadaj na drzewo', nie będę
marnował czasu na kogoś kto nie ma za grosz chęci nauczenia się czegokolwiek i tylko wyciąga
rękę krzycząc 'daj, daj, daj'
5 cze 18:19
Patryczek: o jakie 3 przykłady chodzi?...
5 cze 18:21
kochanus_niepospolitus:
o dwa przykłady z zad 1 z grupy B oraz o drugi przykład z zad 1 z grupy A
5 cze 18:22
Patryczek: Ahaaa. Dobrze, biore się za to.
.
5 cze 18:23
Patryczek: Wszystkie zadania zrobilem, najbardziej miałem problem z tym 1, ale Pan mi to wytłumaczył! Z
góry dziękuję
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
! <3 (nie dodaje tutaj tego, bo nie chce mi sie tutaj tego przepisywać, bądź
wklejać zdj) a geografia jeszcze na mnie czeka <3 Dziękuję serdecznie
5 cze 19:39
kochanus_niepospolitus:
to ja przerobiłeś to czas na kolejne zadanie:
GrA.2
tutaj wykorzystamy wzory na wyliczenie x
wierzchołka i y
wierzchołka
znamy a = 1
| −b | |
xwierzchołka = |
| = −2 (wartość dana w zadaniu) <−−− wyznaczamy b = 4 |
| 2a | |
| −Δ | |
ywierzchołka = |
| = 5 (wartość dana w zadaniu) <−−− wyznaczamy z tego 'c' |
| 4a | |
i koniec zadania
5 cze 19:44