matematykaszkolna.pl
Prosze o rozwiazanie zadań z funkcji kwadratowej. Bardzo mi zalezy na czasie! Patryczek: http://hostuje.net/file.php?id=0b1049bc7b10aed57356c1488aa010b3 http://hostuje.net/file.php?id=47963e2ccb2c56e9ef788dc2e7c11104
5 cze 17:52
kochanus_niepospolitus: A czemu Ci zależy na czasie w odniesieniu do tych zadań ze sprawdzianu
5 cze 17:57
Patryczek: ponieważ jutro mam z tego sprawdzian emotka i chciałbym się tego nauczyć bo sciaganie niestety nie wchodzi w gre
5 cze 18:05
kochanus_niepospolitus: a potrafisz cokolwiek z funkcji kwadratowych? Okey. Zad 1. Podaj zbiór wartości funkcji. pytanie: co to jest zbiór wartości funkcji ? pytanie: czy wiesz jak wygląda (pi razy oko) wykres funkcji kwadratowej ?
5 cze 18:06
Patryczek: Nie wiememotka Tłumacz emotka
5 cze 18:11
kochanus_niepospolitus: Nie wiesz co to jest zbiór wartości funkcji Nie wiesz jaki jest wykres funkcji kwadratowej
5 cze 18:11
Patryczek: niestetyemotka
5 cze 18:12
kochanus_niepospolitus: to na początek zapoznaj się z: https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html A zbiór wartości funkcji .. to inaczej mówiąc y'reki (czyli jakie wartości przyjmuje ta funkcja)
5 cze 18:12
Patryczek: Nie mam czasu na to ... Liczyłem, że mi to ktoś rozwiąże, ale chyba bede musiał się pofatygować gdzie indzie ... Dzięki za poswiecony czas emotka
5 cze 18:14
Patryczek: Niestety profesorem z matmy nie zostane
5 cze 18:14
kochanus_niepospolitus: wiedząc to, oraz wiedząc, że funkcja kwadratowa ma kształt paraboli, to: A.1.a) f(x) = x2 − 2x − 3 zauważamy, że a>0 (bo mamy f(x) = ax2 + bx + c ... więc a=1) więc parabola ma ramiona skierowane do góry wyznaczamy ywierzchołka ze wzoru podanego w linku:
 −Δ −(22 −4*1*(−3)) 4 + 12 
yw =

=

= −

= −4
 4a 4 4 
Więc wiemy, że ZW = <−4 ; +) Analogicznie zrób pozostałe 3 przykłady z tego zadania ... zapisz je tutaj (z całym tym rozumowaniem) ... sprawdzę
5 cze 18:17
kochanus_niepospolitus: przed chwilą pisałeś że nie ma opcji ściągania ... więc co Ci da że ktoś Ci gotowca zrobi z tych zadań? Dostaniesz podobne i już nie będzie wiedział jak zrobić a jeżeli czekasz na gotowca ... to powiem mało grzecznie − 'spadaj na drzewo', nie będę marnował czasu na kogoś kto nie ma za grosz chęci nauczenia się czegokolwiek i tylko wyciąga rękę krzycząc 'daj, daj, daj'
5 cze 18:19
Patryczek: o jakie 3 przykłady chodzi?...
5 cze 18:21
kochanus_niepospolitus: o dwa przykłady z zad 1 z grupy B oraz o drugi przykład z zad 1 z grupy A
5 cze 18:22
Patryczek: Ahaaa. Dobrze, biore się za to. .
5 cze 18:23
Patryczek: Wszystkie zadania zrobilem, najbardziej miałem problem z tym 1, ale Pan mi to wytłumaczył! Z góry dziękuję! <3 (nie dodaje tutaj tego, bo nie chce mi sie tutaj tego przepisywać, bądź wklejać zdj) a geografia jeszcze na mnie czeka <3 Dziękuję serdecznie
5 cze 19:39
kochanus_niepospolitus: to ja przerobiłeś to czas na kolejne zadanie: GrA.2 tutaj wykorzystamy wzory na wyliczenie xwierzchołka i ywierzchołka znamy a = 1
 −b 
xwierzchołka =

= −2 (wartość dana w zadaniu) <−−− wyznaczamy b = 4
 2a 
 −Δ 
ywierzchołka =

= 5 (wartość dana w zadaniu) <−−− wyznaczamy z tego 'c'
 4a 
i koniec zadania
5 cze 19:44